22. Jūnijs 2017 14:07
Jaunumi
Deputāti nolemj publiskot disciplināri sodīto tiesnešu vārdus

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Tieslietu ministrija (TM) virzītos likuma grozījumus, kas nosaka tiesneša disciplinārlietā spēkā stājušos lēmumu publicēšanu, neaizklājot pie atbildības sauktā tiesneša vārdu un uzvārdu.

TM piedāvātās izmaiņas veiktas, ņemot vērā arī Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupas jeb GRECO atzinumu, ka tiesas darba atklātums ir viens no šī sistēmas pamatprincipiem. Minētā jautājuma sakārtošanu aktualizējis arī saistīts Satversmes tiesas spriedums.

Likumā veiktas arī citas izmaiņas. Pašlaik normatīvajā aktā noteikts, ka disciplinārsodu tiesnesim var uzlikt ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc disciplinārā vai administratīvā pārkāpuma atklāšanas dienas. Šī norma papildināta, nosakot, ka šajā laikā netiks skaitīts tiesneša pagaidu prombūtnes laiks. Par pagaidu prombūtnes laiku tiks uzskatīts atvaļinājums, pārejošas darbnespējas laiks, vai laiks, kad tiesnesis nepildīs amata pienākumus citu attaisnojušu iemeslu dēļ. 

Reizē saglabāta norma, ka disciplinārsodu tiesnesim jāpiemēro ne vēlāk kā divu gadu laikā pēc disciplinārā vai administratīvā pārkāpuma izdarīšanas dienas.

Iepriekš atbildīgās apakškomisijas sēdē deputāts Kārlis Seržants (ZZS), atsaucoties uz Latvijā novērotajām situācijām gadījumos, kad ir izdarīti pārkāpumi un kad cilvēkiem viņu pārbaudes laikā ir ir darba nespēja, norādīja, ka minēto divu gadu periodu varētu pagarināt uz ilgāku termiņu. Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Irēna Kucina uz to atbildēja, skaidrojot, ka ir situācijas, kad tiesneši ir nopietni saslimuši un nevar ierasties uz lietas izskatīšanu. Ir bijuši gadījumi, kad slimības laikā tiesneši tomēr pauž gatavību piedalīties disciplinārkolēģijas sēdē, lai tās izskatīšana nebūtu jāatliek.

Aģentūrai LETA Kucina iepriekš norādīja, ka ir situācijas, kad tiesnesim ir darbnespējas lapa, kā rezultātā viņš nevar ierasties uz disciplinārlietas izskatīšanu, taču viņa klātbūtne ir nepieciešama lietas apstākļu noskaidrošanai un viedokļa uzklausīšanai. Ja likumā noteiktajā termiņā - divos gados - nebūs iespējams iekļauties, ņemot vērā tiesneša ilgstošu slimību, tad disciplinārlieta tiks izskatīta bez viņa klātbūtnes, pauda TM pārstāve. Viņa skaidroja, ka minētie grozījumi nostiprina praksē iedibināto kārtību.

Vaicāta par bažām, vai jauno regulējumu nevarētu izmantot, lai novilcinātu disciplinārlietas izskatīšanu, Kucina atbildēja noraidoši, skaidrojot, ka kolēģija vērtē neierašanās iemeslu katrā individuālā gadījumā. Kolēģijai ir tiesības atzīt neierašanās iemeslu par neattaisnojošu un izskatīt lietu bez tiesneša klātbūtnes. Līdz ar to netiek pieļauta ļaunprātīga lietas izskatīšanas vilcināšana, norādīja amatpersona.

Valsts sekretāra vietniece skaidroja, ka attiecībā uz pagaidu prombūtni lietas izskatīšanas laiks tiek pagarināts par attiecīgo laika posmu. Līdz šim ne Tiesnešu discplinārkolēģija, ne arī Disciplinārtiesā kā atvaļinājumi, tā arī pārejošas darbnespējas laiks nav traucējis disciplinārlietu izskatīšanai, martā sākumā norādīja Kucina.

Likumā veiktas izmaiņas arī attiecībā prokuroriem nosakot, ka ģenerālprokurora lēmumu par piemēroto disciplinārsodu prokurors, uz kuru tas attiecas, septiņu dienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas varēs pārsūdzēt disciplinārtiesā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties