18. Septembris 2017 16:23
Jaunumi
Pilotprojektu “Bezmaksas mediatoru konsultācijas tiesās” un “Bezmaksas mediācija ģimenes strīdos” rezultāti
3

Lai sekmētu mūsdienīgu ārpus tiesas strīda risināšanas izmantošanas metodi un veicinātu pušu konflikta atrisināšanu vienošanās procesā, Tieslietu ministrija sadarbībā ar Sertificētu mediatoru padomi īsteno divus pilotprojektus “Bezmaksas mediatoru konsultācijas tiesās” un “Bezmakas mediācija ģimenes strīdos”.

No 2016. gada 15. septembra dažādās tiesās Rīgā (Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā, Rīgas rajona tiesā, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, Rīgas apgabaltiesā) un Latvijā (Rīgas rajona tiesā Jūrmalas tiesu namā, Rīgas rajona tiesā Siguldā, Jelgavas rajona tiesā, Valmieras rajona tiesā, Aizkraukles rajona tiesā) sertificēti mediatori sniedz bezmaksas konsultācijas. Gada laikā, no 2016. gada 15. septembra līdz 2017. gada 17. septembrim, pilotprojekta ietvaros sniegtas 147 bezmaksas konsultācijas, no kurām vairāk nekā trešajā daļā jeb 60 gadījumos uzsākti mediācijas procesi.

No 2017. gada 1. janvāra līdz 2017. gada 31. decembrim ir pieejamas arī bezmaksas sertificētu mediatoru konsultācijas ģimenes strīdos, lai palīdzētu risināt vecāku domstarpības, kas skar arī bērnu intereses, un stiprinātu ģimenes stabilitāti. Pilotprojekta “Bezmaksas mediācija ģimenes strīdos” no 2017. gada 1. janvāra līdz 2017. gada 1. septembrim uzsākti 182 mediācijas procesi, no kuriem 63 izbeigti ar pilnīgu vienošanos, 18 – ar daļēju vienošanas, 42 izbeigti bez vienošanās un 59 mediācijas procesi turpinās. Projekta kopējās izmaksas no valsts budžeta līdzekļiem ir 45 000 euro.

2017. gadā Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā projekta “Justīcija attīstībai” ietvaros plānots rīkot mācības par mediāciju tiesnešiem, tiesu darbiniekiem, lai nodrošinātu pamatizpratni par mediācijas nepieciešamību un iespējām.

Pieteikties mediācijas konsultācijām vai bezmaksas mediatoru konsultācijai ģimenes strīdos var mājaslapā: www.sertificetimediatori.lv, rakstot uz e–pastu: smp.@mediacija.lv vai zvanot pa tālr. 29800508.

Papildu informācija:

Mediācija ir brīvprātīgs sadarbības process, kurā puses cenšas panākt savstarpēji pieņemamu vienošanos savu domstarpību atrisināšanai ar mediatora starpniecību.

Mediators ir neitrāla persona, kura atbalsta abas puses domstarpību risināšanas procesā, palīdzot strīdu risināt konstruktīvā gaisotnē ar mērķi atrast abām pusēm pieņemamus un uz nākotni vērstus risinājumus. Mediācijas procesu veiksmīgi pielieto, risinot, piemēram:

  • ģimenes konfliktus;
  • darba strīdus;
  • nekustamā īpašuma strīdus;
  • mantojuma strīdus;
  • komercstrīdus.
 
 
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Pēteris
19. Septembris 2017 / 08:41
2
ATBILDĒT
"Gada laikā, no 2016. gada 15. septembra līdz 2017. gada 17. septembrim, pilotprojekta ietvaros sniegtas 147 bezmaksas konsultācijas, no kurām vairāk nekā trešajā daļā jeb 60 gadījumos uzsākti mediācijas procesi."

Ik gadu ir desmitiem tūkstoši civillietas! Sniegtas 147 konsultācijas. Tās nebija bez maksas, jo valsts samaksāja 45 000. Viena konsultācija izmaksā apmēram 306 eiro. Lietderība ir apšaubāma.
Senlatvietis > Pēteris
27. Oktobris 2017 / 12:33
2
ATBILDĒT
Pilnīgi Jums piekrītu!
Godīgi sakot tā uzmākšanās ar to mediāciju (turklāt vēl ierakstot likumā) un tiesai tērējot jau tā dārgo papīru sūtot visu mediatoru sarakstu un mediācijas kopsavilkuma lapas) ir totāls biznesa projekts un nekas vairāk, kur kāds paskatījies uz maksātnespējas administratoru biznesa projektu un atradis nišu, kuru varētu līdzīgi aizpildīt.
Jo kā Pēteris norādīja, katru gadu cauri tiesu sistēmai iziet tūkstošiem lietu un lielākoties tās ir parādu piedziņas lietas. Nu un ko darīt mediācijai parādu piedziņas lietā? Iet kaulēties par parāda summu? līgumsoda summu? Mēģināt pierunāt kreditoru samazināt prasījumu par 10% un parādnieku to pieņemt? Nu nav nekāda loģiska un praktiska pienesuma. Parādu piedziņas lietās vienkārši nav. Šī lietu kategorija defaultā būtu jāizslēdz no mediācijas tvēruma.
Jā, ir protams lietas, kur tiešām mediators varētu rast kaut kādu izlīgumu/kompromisu, bet tādas ir labi ja 1% no visām lietām (drīzāk pat 0,1%).
tiesnese
18. Septembris 2017 / 16:26
0
ATBILDĒT
Ko tur dara Sandra Strence?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties