18. Janvāris 2018 10:42
Jaunumi
Saeima atbalsta grozījumus Civilprocesa likumā apķīlāšanas procesa atvieglošanai

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Civilprocesa likumā, kas atvieglos apķīlāšanas procesu un apķīlātās mantas realizāciju, kā arī precīzāk noteiks tiesu izpildītāja un parādnieka likumiskās tiesības un saistības.

Viens no būtiskākajiem grozījumiem ir saistīts ar ātri bojājošas mantas realizāciju. Grozījumi paredz realizēt produktus, kuri ātri bojājas, bet kuru realizācija ir iespējama derīguma termiņa laikā. Šādi apķīlātie produkti tiks realizēti un no to pārdošanas iegūtā nauda kalpos kā ķīla, teikts grozījumu anotācija.

Likuma grozījumi arī paredz mainīt kārtību, kādā tiek fiksēta parādnieka manta. Agrāk izmantotās apzīmogošanas vietā plānots sākt izmantot fotofiksāciju jeb apķīlātās mantas fotogrāfijas. Plānots, ka tādējādi tiks mazināts risks, ka zīmogs var tikt sabojāts, vai apzīmogotā manta tiks apmainīta ar mazāk vērtīgu, bet līdzīgu lietu.

Grozījumi paredz arī atteikties no izsoles kā vienīgā rīka, kā pārdot apķīlāto mantu. Izmaiņu autori norāda, ka šāda kārtība ir pārāk neelastīga, tādēļ ir nepieciešams ieviest likuma normu, kas ļauj apķīlāto mantu pārdot arī bez izsoles.

Trešajam lasījumam grozījumus var iesniegt līdz 9. februārim.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties