14. Marts 2018 16:00
Studenta Vārds
„Juristu dienas 2018” Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā
Tiesas procesa izspēle
Māris Justs, RTA

No 28. februāra līdz 1. martam Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA) norisinājās ikgadējais pasākums „Juristu dienas 2018”, kas apvieno topošos un esošos juristu profesiju pārstāvjus, ļaujot iegūt jaunas zināšanas, dalīties un iegūt jaunu pieredzi, kā arī rast sevi kā jurista profesijas pārstāvi. Pasākuma „Juristu dienas 2018” laikā gan studenti, gan praktizējošie juristi piedalījās dažādās aktivitātēs.

Pasākuma atklāšanā ievadvārdus teica RTA studiju un zinātņu prorektore Angelika Juško-Štekele. Studenti noklausījās informāciju par žurnāla „Administratīvā un Kriminālā Justīcija” (Administrative un Criminal Justice) izdošanas aktualitātēm un nozīmi tiesību zinātnes studiju virziena zinātniskā un pētnieciskā darba attīstībā. Noderīgo informāciju sniedza RTA Ekonomikas un pārvaldības fakultātes (EPF) studiju virziena „Tiesību zinātne” docents Dr.iur. Artūrs Gaveika, kurš ir žurnāla „Administratīvā un Kriminālā Justīcija” redkolēģijas loceklis.

No Tiesībsarga biroja bija ieradušās tiesībsarga vietniece Ineta Piļāne un Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas vecākā juriste Laura Lapiņa, kuras lasīja publisko lekciju „Tiesībsarga biroja darbība. Cilvēktiesību aktualitātes”. Biroja pārstāves pastāstīja par cilvēktiesību tendencēm, attīstību un Tiesībsarga biroja darbību. Klātesošajiem bija iespēja uzdot jautājumus cilvēktiesību jomā.

Viena no „Juristu dienu 2018” aktivitātēm bija diskusija par tēmu „Jurista loma likumu jaunradē un piemērošanā”, kuru vadīja RTA Studējošo padomes vadītājs, RTA EPF tiesību zinātnes studiju virziena 3. kursa students Kaspars Ločmelis. Diskusijā piedalījās Dr.iur. A. Gaveika un zvērināta advokāte, RTA EPF studiju virziena „Tiesību zinātne” lektore Mg.iur., Mg.soc.sc Ilga Krampuža. Diskusijas laikā ikvienam bija iespēja paust savas domas par mūsdienu jurista lomu. Tā bija ļoti interesanta pieredze studentiem, kuri uzzināja jaunus aspektus jurista profesijā, kā arī praktizējošiem juristiem, daloties ar savu pieredzi, domām un secinājumiem.

Arī šogad pasākuma „Juristu dienas” laikā notika tiesas procesa izspēle, tikai šoreiz tā notika civiltiesībās. Tiesas procesa izspēles moderators bija RTA EPF Juridisko konsultāciju centra vadītājs, studiju virziena „Tiesību zinātne” vieslektors Mg.iur. Kristaps Gailis. Bija pieteiktas divas komandas. RTA EPF 3. kursa komandas „Trīs baltie krekli 3.0” (moto „Šogad nebūsim melni”) sastāvā bija Edgars Kļimovs, Kaspars Ločmelis un Armands Ūzuliņš. Savukārt RTA EPF 2. kursa komandas „Taisnīgais skatiens” (moto „Dzīvojam ar taisnīgu skatienu nākotnē!”) sastāvā bija Svjatoslavs Greidāns, Svetlana Margeviča un Egita Rizga.

Lai komandām atvieglotu uzdevumu, tika pieaicināti treneri, kuru lomās šogad piedalījās RTA EPF studiju virziena „Tiesību zinātne” vieslektores – Latgales apgabaltiesas tiesnese Mg.iur. Inguna Tabore un Latgales apgabaltiesas tiesnese Mg.iur. Valentīna Lohova. Lai spētu pietuvināt tiesas procesa izspēli īstajai tiesas sēdei, tika pieaicināti juridiskajā jomā atzīti un pieredzējušie juristi: ilggadējs Latgales apgabaltiesas priekšsēdētājs, tiesnesis, bijušais Rēzeknes Augstskolas (kas ir tagadējā RTA) docents Kārlis Valdemiers, ilggadējā bijusī Latgales apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja Anna Biksiniece, kā arī Rēzeknes domes Juridiskās nodaļas vecākā juriste Margarita Voiciša. Gan studenti un praktizējošie juristi, gan skatītāji ar neviltotu interesi vēroja tiesas procesa izspēli.

Pirmo vietu ieguva saņēma komanda „Trīs baltie krekli 3.0”. Tika pasniegti divi individuālie apbalvojumi: apbalvojumu „Labākā uzstāšanās (pēc skatītāju vērtējuma)” saņēma A. Ūzuliņš, bet apbalvojumu „Labākā uzstāšanās (pēc tiesnešu vērtējuma)” saņēma S. Margeviča.

„Juristu dienu 2018” otrās dienas laikā studentiem bija iespēja apmeklēt aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru „Daugavpils”, kur viņi tika iepazīstināti ar šīs iestādes darbinieku ikdienu, ārzemnieku uzturēšanas nosacījumiem, visām darbībām, kas ir saistītas ar to deportēšanu, dokumentu izveidi vai atjaunošanu u.c. Otrs pieturas punkts bija Marko Rotko Mākslas centrs, kur varēja apskatīt šī amerikāņu gleznotāja daiļdarbus, kā arī uzzināt par viņu vairāk.

Gan studenti, gan pieredzējušie juristi atzinīgi novērtēja šīs jurista profesijai veltītās dienas, kas apvieno visus jurista profesijas pārstāvjus, sniedzot lielisku iespēju attīstīties, gūt jaunas zināšanas un pilnveidoties.

Svetlana Margeviča, RTA EPF studiju virziena „Tiesību zinātne” 2. kursa studente

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties