2. Aprīlis 2019 12:04
Studenta Vārds
Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas tiesību zinātnes maģistru grāmatu atvēršanas svētki
Māris Justs

28. martā Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (RTA) neformālā un sirsnīgā gaisotnē norisinājās grāmatu atvēršanas svētki, kur RTA tiesību zinātnes studenti un citi interesenti varēja iepazīties ar RTA tiesību zinātnes maģistra studiju programmas absolvenšu Ivitas Bokišas un Ritas Prikules izdotajām grāmatām, klausīties jauno autoru veiksmes stāstos.

2019. gadā izdevniecība „GlobeEdit” izdeva R. Prikules grāmatu „Surogātmaternitātes attiecības un to tiesiskās sekas” un I. Bokišas grāmatu „Telemedicīna un tās īstenošana ārstniecības tiesiskajās attiecībās”. RTA tiesību zinātnes maģistres atklāja, kā tapuši viņu maģistru darbi un kā tie pārtapuši grāmatās.

RTA tiesību zinātnes maģistres R. Prikule un I. Bokiša, jautātas, kā izvēlējās savu maģistra darbu tēmas, atzinušas, ka būtiski ir pētīt to, kas Latvijā ir jauninājums. Tā R. Prikule pievērsās surogātmaternitātes pētniecībai, piebilstot, ka civiltiesības un medicīnas tiesību joma ir viņai tuvas un jau bakalaura studiju programmas ietvaros izstrādājusi vairākus studiju darbus, saistītus ar grūtniecības mākslīgo pārtraukšanu un tās tiesiskajām sekām, līdz ar to surogātmaterinitātes izpēte likās aizraujoša, jo bija iespēja piedāvāt daudzus jaunus priekšlikumus. Arī I. Bokiša iepriekšējos studiju gados pētīja e-veselības sistēmu, vēlāk nolemdama izvērst pētījumu, tādējādi pievēršoties telemedicīnai, kas mūsdienās ir jauna un interesanta aprūpes forma.

Jaunās maģistres minēja, ka, tā kā šīs tēmas ir novitāte Latvijā, sākumā biedēja tas, ka pašām jāiegulda liels darbs, meklējot un analizējot plašu avotu klāstu, kas lielākoties ir svešvalodās. Meitenes atzīst, ka pastāv risks, ka aizstāvēšanā vērtēšanas komisija varētu šādu diskutablu, jaunu tēmu pētniecību neatbalstīt, taču interese atklāt ko jaunu sev un apkārtējiem atsver bailes.

Runājot par to, kā labāk veidot darba saturu, I. Bokiša atklāj, ka saturu labāk veidot darba gaitā, jo pašā pētniecības procesā ir labāk saskatāmi nepieciešamie un svarīgie pieturas punkti. Turpretī R. Prikule uzskata, ka darba saturs veidojams uzreiz pēc darba tēmas nosaukuma formulēšanas, neizslēdzot, ka darba tapšanas laikā nodaļu nosaukumi, to secība var mainīties. R. Prikule novēro, ka nodaļu rakstīšanā atrodamo avotu daudzums ietekmē darba kopējo virzību, tā maģistre pirmās divas nodaļas, pateicoties plašam informācijas klāstam, uzrakstīja ļoti ātri, taču pēdējo divu nodaļu izstrāde nedaudz ieilga, jo avotu nebija daudz arī svešvalodās. Neskatoties uz grūtībām, meitenes, izvērtējot paveikto, ir gandarītas par darba rezultātu.

Jautātas, kā veidojamas kopsavilkuma tēzes, grāmatu autores skaidro, ka tās tiek formulētas, pamatojoties uz darba nodaļās aprakstītajām problēmām, kuras iespējams novērst, veicot kādus noteiktus pasākumus vai likuma grozījumus. Efektīvam problēmas risinājuma piedāvājumam svarīgi ir atrast problēmas sakni un noskaidrot, kāpēc šāda situācija ir izveidojusies.

Runājot par to, kas ir vieglākais un grūtākais darba aizstāvēšanā, I. Bokiša stāsta, ka vieglākais ir izklāstīt savā darbā atspoguļoto, savukārt grūtības sagādā savu ideju aizstāvēšana, jo, kaut arī persona nepārzina attiecīgo tematu, tai tāpat izveidojas savs viedoklis, kurš var nesakrist ar autora uzskatiem. Savukārt R. Prikule min, ka visgrūtāk ir atbildēt tieši uz komisijas jautājumiem, jo atbildes uz recenzenta jautājumiem tiek sagatavotas jau iepriekš, līdz ar to ir laiks sagatavoties.

Jaunās maģistres pozitīvi vērtē visu studiju gadu darbu (studiju, bakalaura, semestra darbu) rakstīšanas pieredzi, jo tā palīdzējusi maģistra darba rakstīšanā. Grāmatu autores atzīst, ka studiju gadu garumā tiek iegūtas zināšanas par darbu veidošanas struktūru, attīstās prasme meklēt nepieciešamos darba avotus, izstrādājas un izkopjas juridiskā valoda.

Grāmatu autores atklāja, ka abas piedalījušās zinātniskajā konferencē, uzstājoties ar saviem referātiem. I. Bokiša min, ka klausītāju ieinteresētība par e-veselību bija viens no faktoriem, kas veicināja vēlmi turpināt šīs tēmas pētniecību. Savukārt R. Prikule uzsvēra, ka ieguvumi ir arī pieredze konferences referāta rakstīšanā un aizstāvēšanā, kas noderēja maģistrantūrā.

Aizstāvot maģistra darbus, Ritas un Ivitas maģistra darbu zinātniskā vadītāja RTA asoc. prof., Dr. iur. L. Mazure iedrošināja meitenes piedalīties starptautiskās izdevniecības „GlobeEdit” grāmatu konkursā. Tā I. Bokišas un R. Prikules darbi, izturot kvalitātes pārbaudi, tika izdoti grāmatās.

Studenti un citi interesenti, noklausoties meiteņu stāstus, uzdeva jautājumus un izvērsa diskusiju par to, kā rast motivāciju uzsākt studiju un bakalaura darbu izstrādi un kādām detaļām jāpievērš uzmanība darba rakstīšanā. Meitenes atklāja, ka katram jāatrod sava iedvesma un cik svarīga ir uzdrīkstēšanās!

Grāmatu autores izsaka lielu pateicību viņu maģistra darbu vadītājai par atbalstu un palīdzību darbu tapšanā. Atskatoties uz paveikto darbu, Ivita un Rita ar saviļņojumu un prieku atzīst, ka sava grāmata ir apliecinājums kvalitātei, ko darbā ieguldīja meitenes kopā ar savu darba vadītāju.

Novēlam jaunajām autorēm neapstāties pie sasniegtā, izvirzīt arvien jaunus mērķus un sasniegt tos!

Bakalaura studiju programmas „Tiesību zinātne” 1. kursa studente Santa Tropa,
4. kursa studente Olīvija Tuvi

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties