21. Maijs 2018 09:22
Jaunumi
Pārstāvji no 17 Centrāleiropas un Baltijas valstīm dalās pieredzē ar intelektuālā īpašuma stratēģiju izstrādi un ieviešanu valstu praksē
No Patentu valdes arhīva

Patentu valde sadarbībā ar Pasaules Intelektuālā īpašuma organizāciju š.g. 9.-10. maijā rīkoja Centrāleiropas un Baltijas valstu reģionālo semināru “Intelektuālā īpašuma stratēģiju izstrāde un ieviešana valstu praksē”, kurā piedalījās nacionālo valstu intelektuālā īpašuma iestāžu vadītāji un eksperti no 17 valstīm.

Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis norāda: “Padziļināts dialogs starp Centrāleiropas un Baltijas valstu pārstāvjiem par to nacionālo valstu intelektuālā īpašuma stratēģiju izstrādes un ieviešanas aspektiem ir ļoti būtisks, it īpaši tām valstīm, kurām vēl nav savas intelektuālā īpašuma stratēģijas, vai kuras atrodas to izstrādes sākuma posmā. Latvija ir ieguldījusi lielu darbu savas intelektuālā īpašuma stratēģijas izstrādē un tiek veikts mērķtiecīgs darbs pie tās ieviešanas praksē.”

Semināra pirmajā dienā uzmanība tika pievērsta intelektuālā īpašuma stratēģiju pamatuzdevumiem, pārvaldības modeļiem un tiesību īstenošanas mehānismiem, kurā ar savu pieredzi dalījās vairāku valstu pārstāvji, to starp Igaunijas, Lietuvas un Gruzijas patentu iestāžu direktori. Viens no semināra galvenajiem panelistiem bija Rons Marčants (Ron Marchant), kas daudzus gadus ir vadījis Apvienotās Karalistes Intelektuālā īpašuma iestādi, kā arī piedalījies atsevišķu valstu, to starp arī Latvijas, intelektuālā īpašuma stratēģijas izstrādē.

Ar savu pētījumu par efektīviem intelektuālā īpašuma atbalsta mehānismiem maziem un vidējiem uzņēmumiem dalījās arī Alfrēds Radauers (Alfred Radauer), kas pārstāv starptautisko pētījumu aģentūru “Technopolis Group” un Andrea Baso (Andrea Basso) no kompānijas “Mito Technology”. Semināra laikā dalībvalstis iepazīstināja ar savām jaunākajām iniciatīvām sabiedrības informēšanas un apmācību aktivitātēm. Patentu valde informēja par savu nesenāko sabiedrības informēšanas kampaņu ‘Viltotā realitāte” un citiem projektiem, kuru mērķis ir veicināt izpratni par intelektuālā īpašuma tiesībām un šo tiesību aizsardzības rezultātā iegūtajām priekšrocībām.

 Pēdējo gadu laikā Latvijā ir veiktas būtiskas izmaiņas intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un pārvaldības jomā. 2015. gada 1. aprīlī Ministru kabinetā tika apstiprināts attīstības plānošanas dokuments “Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un nodrošināšanas pamatnostādnes 2015.–2020. gadam” (turpmāk – Pamatnostādnes). Pamatnostādnēs tika ietverts uzdevums izstrādāt konceptuālo ziņojumu “Par intelektuālā īpašuma aizsardzības un pārvaldības sistēmu “Latvijas Republikā” (turpmāk – konceptuālais ziņojums). Vērienīgas izmaiņas rūpnieciskā īpašuma aizsardzības regulējumā nacionālajā līmenī ieviesa “Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likums”, kas ir spēkā no 2016. gada 1. janvāra.

Konceptuālais ziņojums “Par Intelektuālā īpašuma aizsardzības un pārvaldības sistēmu Latvijas Republikā” Ministru kabinetā tika apstiprināts 2017. gada 15. septembrī. Šī ziņojuma izveides procesā tika veikts Latvijas intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības un pārvaldības sistēmas izvērtējums, ņemot vērā iesaistīto pušu sniegto informāciju, normatīvo regulējumu un plānošanas dokumentus, kā arī pasaules valstu labāko praksi intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jomā.

Latvijas konceptuālā ziņojuma izstrādes laikā aktīvs dialogs tika veidots ar vairāk nekā 30 valstiskā un nevalstiskā sektora pārstāvjiem, piemēram, Tieslietu ministriju, Ekonomikas ministriju, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Kultūras ministriju, kā arī Latvijas Patentpilnvaroto asociāciju, Starptautiskās Intelektuālā īpašuma aizsardzības asociācijas (AIPPI) Latvijas Nacionālā grupas pārstāvjiem, Latvijas Darba devēju konfederāciju, Ārvalstu investoru padomi Latvijā, Latvijas Dizaineru savienības biedrību, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru,  un ar tādiem intelektuālā īpašuma tiesību īpašniekiem, kā SIA “Cido Grupa”, AS “Grindeks” un AS “Latvijas Balzams”.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties