6. Jūnijs 2018 12:01
Jaunumi
Katru gadu Eiropas Savienībā viltojumu dēļ tiek zaudēti 60 miljardi eiro

Šodien, Pasaules antipirātisma dienā, Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO) nāk klajā ar vienotu ziņojumu par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu radītajiem zaudējumiem 13 tautsaimniecības nozarēs.

Ziņojuma dati liecina, ka pārkāpumu dēļ katru gadu 13 tautsaimniecības nozarēs tiek zaudēti 60 miljardi eiro, kas atbilst 7,5 % no kopējā pārdošanas apjoma ES.

Analizējot situāciju Latvijā — pārkāpumu rādītie zaudējumi atbilst aptuveni 145 miljoniem eiro jeb 73 eiro uz vienu Latvijas iedzīvotāju gadā.

EUIPO izpilddirektors Antoniu Kampinušs (António Campinos) norāda: „Pēdējo piecu gadu laikā esam veikuši apjomīgu darbu, lai informētu politikas veidotājus un pilsoņus par intelektuālā īpašuma vērtību un šo tiesību pārkāpumu radīto kaitējumu. Esam gandarīti par to, ka ar pētījumu palīdzību esam parādījuši arī intelektuālā īpašuma pozitīvo ietekmi uz valstu nodarbinātības un tautsaimniecības izaugsmi.”

Minētie dati ir daļa no pētniecības darba cikla par viltojumu ietekmi uz ES rūpnieciskā sektora ekonomiku, ko EUIPO veica pēdējo piecu gadu laikā un pirmo reizi publicēja vienotajā ziņojumā. Pētījumi veikti ar Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra palīdzību.

Kopumā pētījumi tika veikti 13 nozarēs, kuras, kā atzīst EUIPO eksperti, ir vismazāk aizsargātas pret intelektuālā īpašuma pārkāpumiem: kosmētika un higiēnas preces; apģērbi, apavi un aksesuāri; sporta preces; rotaļlietas un spēles; juvelierizstrādājumi un rokaspulksteņi; rokassomas un ceļasomas; mūzikas ieraksti; stiprie alkoholiskie dzērieni un vīns; farmaceitiskie līdzekļi; pesticīdi; viedtālruņi; baterijas un riepas.

Saite uz pētījumu ir atrodama Eiropas Intelektuālā īpašuma pārkāpumu novērošanas centra tīmekļa vietnē, kurā ir atrodams arī kopsavilkums latviešu valodā.

Citi Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra veiktie pētījumi ir atrodami šeit.

Par EUIPO

Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO) ir decentralizēta ES aģentūra, kas atrodas Alikantē, Spānijā. EUIPO kompetencē ir reģistrēt Eiropas Savienības preču zīmes (EUTM) un kopienas dizainparaugus (RCD), kas paredz intelektuālā īpašuma aizsardzību visās ES dalībvalstīs. EUIPO sadarbojas arī ar dalībvalstu nacionālajām intelektuālā īpašuma iestādēm. Līdz 2016. gada 23. martam, EUIPO bija pazīstams ar nosaukumu Iekšējā tirgus saskaņošanas birojs (OHIM).

Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centrs tika dibināts 2009. gadā ar mērķi atbalstīt intelektuālā īpašuma aizsardzību un tiesību īstenošanu, kā arī cīnīties ar pieaugošajiem intelektuālo īpašumu tiesību pārkāpumiem Eiropā. Ar 2012. gada 5. jūniju, apstiprinot ES Regulu Nr. 386/2012 Eiropas Parlamentā un Padomē, centrs tika iekļauts EUIPO.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties