28. Jūnijs 2018 12:28
Jaunumi / Nodokļi
VID aicina izmantot jaunus e-pakalpojumus
5

Sākot ar šī gada 28. jūniju, ikviens VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotājs tiešsaistē var vēl vairāk iegūt noderīgu informāciju par saviem ienākumiem, nomaksātajiem nodokļiem  un darba devējiem, turklāt par izdrukāto izziņu autentiskumu var ērti pārliecināties, jo katrai ir pievienots individuāls QR kods un saite uz oriģinālu. Jaunums ir arī iespēja tiešsaistē veikt nodokļu maksājumus par citu personu.

VID EDS ir e-pakalpojumu platforma, kura ir lietderīga ikvienam Latvijas iedzīvotājam - gan uzņēmējam, gan privātpersonai. VID ģenerāldirektora vietniece, Informātikas pārvaldes direktore Vita Narnicka atzīmē: “Ērtie un mūsdienīgie elektroniskie pakalpojumi, samazina administratīvo slogu mūsu klientiem – nodokļu maksātajiem un efektivizē nodokļu administrācijas darbu.”

Dati, kurus VID piedāvā, ir vērtīgs papildu informācijas avots dažādās ikdienas un darba situācijās, piemēram, piedaloties publiskajā iepirkumā, noformējot bankā kredītu, uzsākot jaunas darba attiecības vai sekojot līdzi esošā darba devēja nomaksātajiem nodokļiem.

 

Jaunas izziņas ar iespēju pārbaudīt to autentiskumu

Sākot ar šī gada 28. jūniju, gan privātpersonas, gan uzņēmumi reizi dienā tiešsaistē var pieprasīt un izdrukāt šādas izziņas:

  • par fiziskās personas ienākumiem;
  • par vidējām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un darbinieku skaitu;
  • par vidējām darba algām;
  • par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un nomaksātajiem nodokļiem un nodokļu parādiem;
  • par to, ka persona nav PVN maksātājs;
  • par nereģistrētu saimniecisko darbību, kurā norādītas visas fiziskās un juridiskās personas, ar ko izziņas pieprasītājs ir noslēdzis līgumu.

Katra sagatavotā izziņa tiks aprīkota ar QR kodu, aktīvo saiti un izziņas kodu, kas nodrošinās iespēju ikvienam, ielogojoties EDS, aplūkot izziņu un pārbaudīt tās autentiskumu. Īpaši izcelt var izziņu par nereģistrētu saimniecisko darbību, kurā būs informācija par visām fiziskajām un juridiskajām personām, ar ko izziņas pieprasītājs ir noslēdzis līgumu. Minētās izziņas pēc nepieciešamības var iesniegt, piemēram, kredītiestādēm, publisko iepirkumu konkursu izsludinātājiem un citiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem.

 

Nodokļu maksājumi par citu personu

Kopš 2016. gada rudens VID EDS ir iespējams tiešsaistē veikt visus VID administrēto nodokļu un nodevu maksājumus. Taču, ja līdz šim privātpersonas un uzņēmumi to varēja darīt tikai savā vārdā, tad ar šī gada 28. jūniju nodokļu maksājumus varēs veikt arī par citu fizisku vai juridisku personu, to izvēloties no piedāvātā meklētāja. EDS lietotājs var arī sekot līdzi veiktā maksājuma izpildei, lai pārliecinātos, vai tas ir nonācis bankas tīklā un gaida nosūtīšanu, vai tas ir sasniedzis Valsts kases datubāzi, vai tas ir akceptēts un saņemts VID.

Atgādinām, ka ikviens var kļūt par EDS lietotāju, izmantojot savas internetbankas lietotājvārdu un paroli, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegto eID viedkarti,  VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" izsniegto droša elektroniskā paraksta viedkarti (e-parakstu) vai autentifikācijas līdzeklieParaksts Mobile”.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā ar VID var sazināties, zvanot uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000, vai uzdot savu jautājumu rakstiski VID mājaslapā vai arī VID EDS.

 
 
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
atkal un atkal
28. Jūnijs 2018 / 13:06
4
ATBILDĒT
kad es šo "privātpersonas un uzņēmumi" redzu valsts iestāžu ziņojumos, man gribas raudāt :(
:):):):):):) > atkal un atkal
28. Jūnijs 2018 / 20:56
2
ATBILDĒT
Būtu jauki, ja Jūs atcerētos, ka visi VID klienti NAV juristi, un tāpēc viņi NAV dumjāki sabiedrības locekļi kā Jūs. Cilvēku valodā "privātpersonas un uzņēmumi" ir visnotaļ saprotams vārdu salikums!
atkal un atkal > :):):):):):)
29. Jūnijs 2018 / 13:32
3
ATBILDĒT
Vai tas ir pamats rakstīt nepareizi?
Vēl jo vairāk, par nepareizu terminu lietošanu dokumentos kā VID, tā arī citas iestādes nekautrējas sodīt, līdz ar to kaut kā ne visai konsekventi sanāk. Jautājums nav par to: gudrs, vai nav gudrs; bet gan par to, ka valsts iestādēm būtu jālieto pareiza valoda.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
Lasītākie jaunumi
NODOKĻI
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties