13. Septembris 2018 09:25
Studenta Vārds
Studenti vasaras izskaņā apgūst nodokļu tiesības

No 27. līdz 31. augustam norisinājās Prof. K. Dišlera publisko tiesību vasaras skola, ko rīkoja Profesora Kārļa Dišlera fonds sadarbībā ar LU Juridisko fakultāti un ar zvērinātu advokātu biroju “Cobalt”, “Šķiņķis Pētersons” un “Vilgerts” atbalstu. Ar šo vasaras skolu Fonds uzsāk jaunu vasaras skolu tradīciju, kas būs veltītas tieši publisko tiesību jautājumiem.

Vasaras skolas mērķis ir parādīt tiesību zinātņu studentiem, ka valststiesību apguve ir ne vien akadēmiski nozīmīga, bet arī aktuāla praksē, tādējādi šoreiz tās ietvaros tika likts uzsvars uz nodokļiem kā valsts darbības nodrošināšanai nepieciešamu mehānismu. Klausītājiem bija iespēja gūt visaptverošu ieskatu kā nodokļu tiesību pamatos, tā arī procesuālo tiesību īpatnībās ar nodokļiem saistītos jautājumos, turklāt tika aplūkots ne vien Latvijas, bet arī Eiropas Savienības un ārvalstu tiesiskais regulējums un tiesu prakse.

Pirmo vasaras skolas dienu ievadīja Sandras Jēkabsones (LU BVEF) lekcija, kurā tika sniegts vispārīgs ekonomista skatījums uz nodokļu un budžeta politiku, valdības parādu un fiskālo ilgtspēju, bet vēlāk Kārlis Ketners (Banku augstskola) iepazīstināja studentus ar Latvijas nodokļu sistēmu. Nākamā diena jau tika veltīta tieši nodokļu juridiskajiem aspektiem, Jānim Neimanim (Satversmes tiesa) sniedzot lekciju par nodokļu tiesību normas piemērošanu, savukārt Laumai Paegļkalnai (Administratīvā apgabaltiesa) parādot nodokļus caur administratīvā procesa prizmu. Priekšlasījumu par nodokļu iekasēšanas vispārīgajiem jautājumiem sniedza Aleksandrs Potaičuks (Augstākā tiesa). Vasaras skolas turpinājumā prokurors Igors Gerasimins iepazīstināja studentus ar noziedzīgajiem nodarījumiem nodokļu jomā, bet Jūlija Sauša (ZAB “Vilgerts”) pievērsās pievienotās vērtības nodokļa krāpšanas lietām Latvijas un ārvalstu tiesu praksē. Ilze Berga (KPMG) parādīja, cik aizraujošs jautājums var būt transfertcenas, bet Inese Laumane (Valsts ieņēmumu dienests) skaidroja nodokļu kontroles veidus un darba organizāciju VID Nodokļu kontroles pārvaldē.

Pievēršoties nodokļu tiesību starptautiskai dimensijai, Viktorija Kristholde-Lūse (ZAB “Vilgerts”) sniedza vērtīgu ievadu Eiropas Savienības un starpvalstu tiesiskajā regulējumā nodokļu jomā, savukārt Viktorija Soņeca (LR pārstāvja Eiropas Savienības Tiesā birojs) informēja par EST prejudiciālajiem jautājumiem un EST aktualitātēm nodokļu tiesībās. Matīss Šķiņķis un Mārtiņš Pētersons (ZAB Šķiņķis Pētersons) apskatīja nodokļu tiesību un cilvēktiesību mijiedarbību. Savukārt pašā vasaras skolas noslēgumā studenti ieguva plašāku ieskatu vispārīgākā tēmā – labas pārvaldības principa izpausmē ES tiesībās, ko nolasīja ES Vispārējās tiesas tiesnese Krystyna Kowalik-Banczyk.

Pieteikumus dalībai vasaras skolā iesūtīja 108 studenti un jau praktizējoši juristi, bet vasaras skolā tika uzņemti 60 studenti. Ar saviem iespaidiem dalās arī LU JF maģistrantūras 2. kursa studente Sabīne Smilts:

“Profesora Kārļa Dišlera publisko tiesību vasaras skola ikvienam tās apmeklētājam ļāva uz nodokļu tiesībām paraudzīties no dažādiem rakursiem – piemēram, gan krimināltiesiskā, gan administratīvi tiesiskā. Tā sniedza iespēju uzzināt ko vairāk par specifiskākiem jautājumiem, to skaitā par transfertcenām, tajā pat laikā ļaujot noprast, ka nedēļas laikā ir iespējams gūt tikai pavisam niecīgu priekšstatu par šiem jautājumiem.

Nedēļas laikā ikvienam vasaras skolas apmeklētājam bija iespēja diskutēt ar lektoriem un uzdot tieši sev neskaidro jautājumu, jo studentu skaits nodrošināja individuālu pieeju katram. Ikvienam tika dota iespēja paplašināt savu paziņu loku, ņemot vērā, ka vasaras skolu apmeklēja gan bakalaura, gan maģistrantūras programmu studenti. Arī ar lektoriem bija iespējams komunicēt un saņemt atbildes uz papildu interesējošiem jautājumiem gan lekciju starplaikos, gan vasaras skolas noslēguma pasākumā. Kopumā šo vasaras skolu vērtēju kā ļoti izdevušos un ceru, ka tā tiks iedibināta kā pastāvīga tradīcija arī turpmākajiem gadiem!”

Tad jau tiksimies nākamajās vasaras skolās!

Linda Kronberga un Eva Vīksna

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties