3. Jūnijs 2019 12:53
Jaunumi
Igaunijas un Latvijas oficiālie izdevēji apspriež nākotnes digitālos risinājumus
1
No kreisās: Heino Spulģis, Artis Trops, Inese Luste, Silvers Raukass, Jiri Heinla, Mari Pētriss, Daina Ābele, Ille Urba, Mareta Mauera, Aigars Bērziņš un Dainis Mjartāns
Santa Sāmīte

Divu Baltijas valstu oficiālajiem izdevējiem – “Latvijas Vēstnesis” un “Riigi Teataja” (Igaunija) – ir kopīga vīzija par oficiālās publikācijas perspektīvu digitālajā laikmetā un tehnoloģiskajiem risinājumiem sabiedrības vajadzību nodrošināšanā.

Katrā tiesiskā un demokrātiskā valstī ir oficiālais izdevējs, kas nodrošina valsts un tiesiskās informācijas publiskošanu, sistematizēšanu un pieejamību – izsludina likumus un citus tiesību aktus, publisko oficiālos paziņojumus un arī cita veida informāciju, kas konkrētā valstī ir tā pienākums, lai iedzīvotāji zinātu savas tiesības un pienākumus un izprastu tos.

31. maijā pie Latvijas Republikas oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” pieredzes apmaiņā viesojās Igaunijas oficiālā izdevēja “Riigi Teataja” pārstāvji – tā vadītājs Jiri Heinla, Mareta Mauera (oficiāla publikācija), Silvers Raukass (oficiālie paziņojumi), Mari Pētriss (tulkojumi), Ille Urba (konsolidācija).

“Ar Igaunijas kolēģiem mūs vieno ilggadēja sadarbība, arī pēc šīs tikšanas ir liels gandarījums, ka redzējums par oficiālā izdevēja funkcijām, uzdevumiem un tehnoloģiskajiem risinājumiem ir līdzīgs,“ tā VSIA “Latvijas Vēstnesis” valdes priekšsēdētāja Daina Ābele. “Ar kaimiņvalsts speciālistiem bija profesionāli interesanta saruna par oficiālo publikāciju perspektīvu digitālajā laikmetā un jauno tehnoloģiju izmantošanu, tajā skaitā mākslīgā intelekta pielietojumu.”

Arī Igaunijā oficiālā publikācija ir elektroniskā formātā un pieejama vietnē www.riigiteataja.ee. Mūsu kaimiņvalsts speciālisti jau pāris gadus strādā pie šīs vietnes topošās jaunās versijas, tādēļ iepazīstināja “Latvijas Vēstneša” darbiniekus ar tās prototipu.

Igaunijas delegāciju interesēja Latvijas situācija un oficiālā izdevēja funkciju realizācija praksē, gūstot padziļinātu ieskatu “Latvijas Vēstneša” kā valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformā un tās informatīvo pakalpojumu klāstā.

“Latvijas Vēstnesis” cieši sadarbojas arī ar Eiropas Savienības Publikācijas biroju. Jūnija nogalē Latvijas pārstāvji dosies uz Hāgu, kur notiks ikgadējais Eiropas Oficiālo izdevēju forums (European Forum of Official Gazettes) – viedokļu un ideju apmaiņa par tehnoloģiskajiem izaicinājumiem tuvākajā desmitgadē un nākotnes attīstības vīzijām.

Forums ir neformāla, koleģiāla struktūra, ko veido Eiropas Savienības dalībvalstu un kandidātvalstu oficiālos izdevumus pārstāvošās izdevējorganizācijas un Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis.

Latvijā lēmums par valsts informācijas avota izveidi pieņemts jau 1918. gada 7. decembrī. Pagaidu Valdības viens no steidzamajiem uzdevumiem – izveidot ticamu un drošu informācijas avotu, kurā būtu visi “likumi un rīkojumi, kas pilsoņiem jāzina un jāievēro” un “tiesu un citu iestāžu sludinājumi, lai tos varētu uzskatīt par vispārībai paziņotiem.” Saturam – “oficiāla un autentiska nozīme”. Tajā bija jāpublicē arī skaidrojumi – “paskaidrojumi par atsevišķu izdoto likumu nozīmi un vajadzību, “apcerējumi par zinātni”, “ziņas un paziņojumi no Latvijas, likumu izmaiņām, svarīgākajiem notikumiem”.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Baiba
1. Augusts 2019 / 16:32
0
ATBILDĒT
Nu sen jau bija laiks atjaunot portālus. Citādi mums te LV tādas viegli vecmodīgas tās LV lapas. Vienīgi lapas versiju tekstu un versiju tulkošanā jāpiesaista kompitenti papildsēkus. Citādi atkal spokos varēs lasīt parodijas par par tekstiem, kas publicēti officiālās lv lapās. Te es ieteiktu apskatīt https://www.tulkot.lv - šim kantorim ir liela pieredze kā documentu, tā weblapu satura tulkojumos un korektūrā.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties