12. Jūnijs 2019 12:47
Jaunumi
EUIPO un EUROPOL ziņojums apstiprina saikni starp viltojumiem un organizēto noziedzību ES

Šodien Starptautiskajā Intelektuālā īpašuma īstenošanas forumā (IP Enforcement Forum) tiek publicēts ziņojums par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu kaitējuma novērtējumu Eiropas Savienības dalībvalstīs, pievēršot uzmanību arī viltotu preču plūsmai un to tirdzniecības vērtībai pasaulē. Ziņojumā tiek lēsts, ka viltotu un pirātisku preču klātbūtne veido 6,8% no ES importa, sasniedzot 121 miljardu eiro apgrozījumu un šis apjoms turpina pieaugt. Ziņojums apstiprina, ka intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumi ir būtisks organizēto noziedzīgo grupu ienākumu avots.

Ziņojums par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu kaitējuma novērtējumu tapis kopprojekta ietvaros, sadarbojoties EUROPOL un EUIPO struktūrvienībai – Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centram. Ziņojumā apkopotā informācija pamatojas uz 2015. un 2017. gadā veikto pētījumu rezultātiem, atjauninot galvenos secinājumus un piedāvājot jaunu ieskatu jaunajās tendencēs. Pētījums apstiprina, ka intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumi ir svarīgs organizēto noziedzīgo grupu ienākumu avots. Turklāt pētījumu dati atklāj, ka viltotu preču sūtījumi nāk galvenokārt no Ķīnas (Honkongas), Indijas, Singapūras, Taizemes un Turcijas. Ķīna, Indija un Taizeme ir atzītas par potenciālām viltotu un pirātisku preču ražotājvalstīm, savukārt Honkonga un Singapūra ir galvenie tranzīta punkti. Lai gan lielākā daļa viltojumu tiek atklāti lielajos sauszemes kravas pārvadājumos, ziņojumā tiek apstiprināta arvien pieaugoša kontrafakto preču klātbūtne pasta vai kurjerpasta sūtījumos, kas ievērojami apgrūtina viltotu preču plūsmas izsekošanu muitas iestādēm.

Ziņojumā tiek uzsvērts, ka intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem izteikti negatīvi ietekmē ES ekonomisko attīstību, traucējot gūt ieņēmumus no legālo izstrādājumu ražotājiem, kas savukārt viltotu preču klātbūtnes dēļ spēj nodarbināt mazāk darbinieku, nekā tas būtu iespējams tirgū bez viltojumiem. Papildus ekonomiskajam kaitējumam viltotas preces var nopietni ietekmēt patērētāju veselību un drošību, kā arī negatīvi ietekmēt apkārtējo vidi. Pēdējos gados viltojumi ir ietekmējuši arvien daudzveidīgāku preču klāstu.

Mūsdienās vilto ne tikai dārgas modes preces, bet arī ikdienas lietošanai domātas preces, kas potenciāli var apdraudēt iedzīvotāju veselību un drošību – sākot no ķermeņa kopšanas līdzekļiem, rotaļlietām, elektroiekārtām, viltotām saulesbrillēm, beidzot ar automašīnu rezerves detaļām. Aizvien lielāka problēma visā pasaulē ir viltotu zāļu nokļūšana legālas piegādes ķēdē.

Lai veicinātu intelektuālā īpašuma tiesību īstenošanu, sekmētu sadarbību un uzturētu komunikāciju starp patērētājiem un tiesībsargājošām iestādēm, šodien tiek publicēts arī Intelektuālā īpašuma īstenošanas portāls (IP Enforcement Portal). Portāls nodrošinās centralizētu piekļuvi lielākai daļai datubāzu intelektuālā īpašuma jomā, tostarp TMview un DesignView. Portāls apvieno Rīku informācijas apmaiņai starp tiesību īpašniekiem un muitu/policiju (EDB), Rīku, kurā var apkopot un iegūt informāciju par preču aizturēšanu (uz robežām un iekšējā tirgū) – (ACIST) un Ātrās izlūkošanas sistēmu pret viltošanu (ACRIS) vienā platformā.

Ziņojuma pilnā versija ir atrodama šeit.

Citi Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra veiktie pētījumi ir atrodam šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties