17. Jūnijs 2019 12:40
Jaunumi
Aicina izvērtēt metodisko materiālu par publiskas personas līdzdalību kapitālsabiedrībā
1

Konkurences padome (KP) aicina valsts iestādes, pašvaldības un to kapitālsabiedrības, kā arī nevalstiskās organizācijas iepazīties un izteikt viedokli par KP sagatavoto informatīvā materiāla projektu par priekšnoteikumiem publiskas personas līdzdalībai kapitālsabiedrībā. Publiskā apspriešana notiks līdz šā gada 27. jūnijam.

Saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta pirmo un otro daļu publiska persona savu funkciju efektīvai izpildei var dibināt kapitālsabiedrību, iegūt līdzdalību esošā kapitālsabiedrībā, saglabāt līdzdalību vai paplašināt kapitālsabiedrības darbību, ja, veicot līdzdalības izvērtējumu, tiek pamatots, ka citādā veidā nav iespējams efektīvi novērst tirgus nepilnību, radīt preces vai pakalpojumus, vai pārvaldīt īpašumus, kas ir stratēģiski svarīgi valsts vai pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai vai valsts drošībai.

Ja publiskas personas nepamatoti iesaistās komercdarbībā, pastāv risks kropļot konkurenci, apgrūtināt vai pat padarīt neiespējamu privātā sektora darbību tirgū, kā arī ilgtermiņā nodarīt kaitējumu patērētājiem, paaugstinot preču un pakalpojumu cenas, samazinot piedāvājuma daudzveidību, u.c. Lai novērstu šos riskus, publiskām personām, dibinot jaunas vai pārvērtējot savu līdzdalību esošajās kapitālsabiedrībās, nepieciešams veikt plānoto darbību izvērtējumu.

Izvērtējums cita starpā paredz publiskām personām konsultēties ar KP. Lai izvērtēšanas procesu padarītu caurskatāmāku, KP ir sagatavojusi informatīvā materiāla projektu par priekšnoteikumiem publiskas personas līdzdalībai kapitālsabiedrībā. Dokumentā skaidrota publiskas personas rīcības atbilstība Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. panta prasībām, dibināšanas vai līdzdalības izvērtēšanas gaita, izklāstīts KP atzinuma sagatavošanas process, kā arī apkopotas biežāk pieļautās nepilnības publisko personu veiktajā izvērtējumā.

KP aicina valsts iestādes, pašvaldības un to kapitālsabiedrības, kā arī uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas iepazīties ar informatīvā materiāla projektu un sniegt komentārus līdz šā gada 27. jūnijam.

Saite uz informatīvā materiāla projektu: https://www.kp.gov.lv/sabiedribas-lidzdaliba

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
:)
1. Jūlijs 2019 / 14:28
0
ATBILDĒT
"Ja publiskas personas nepamatoti iesaistās komercdarbībā, pastāv risks kropļot konkurenci...."
Savukārt, ja tiek nodibināts privāto tiesību subjekts kā komersants, kura vienīgā "komercdarbība" ir "palīdzēt" apsaimniekot publiskos līdzekļus, vai tas nav risks, kas kropļo konkurenci????
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties