25. Septembris 2019 13:54
Jaunumi
Patentu valde turpina paaugstināt tiesnešu kvalifikāciju intelektuālā īpašuma jautājumos

No 23. līdz 24. septembrim jau ceturto reizi norisinājās ikgadējās apmācības tiesu sistēmas darbiniekiem intelektuālā īpašuma jomā “Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzība”, kurās piedalījās tiesneši un nozares eksperti ne tikai no Latvijas, bet arī lielākajām ES dalībvalstīm.

Kopš 2016. gada Patentu valde rīko apmācības Latvijas tiesu sistēmas darbiniekiem, kuru ikdienas darbs ir saistīts ar intelektuālā īpašuma jautājumiem. Šo četru gadu laikā veiksmīgas starptautiskās sadarbības ietvaros ar Pasaules Intelektuālā īpašuma organizāciju (WIPO), ES Intelektuālā īpašuma biroju (EUIPO), Eiropas Patentu iestādi (EPO), kā arī Latvijas Tiesnešu mācību centru (LTMC) tika attīstīts ilgtspējīgs tiesnešu apmācību modelis, kas sniedz iespēju tiesnešiem sistemātiski pilnveidot savas profesionālās zināšanas un prasmes darbam ar intelektuālā īpašuma lietām.

Atklājot semināru, Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis norādīja, ka kvalifikācijas celšana ir katra tiesneša pienākums un to var paaugstināt gan patstāvīgi, iepazīstoties ar jaunāko juridisko literatūru, gan analizējot tiesu praksi, vai arī, apmeklējot īpaši organizētas apmācības. "Priecājamies, ka šīs apmācības tiek īstenotas jau ceturto gadu pēc kārtas, tādējādi veicinot stipru, kompetentu un neatkarīgu tiesu varu un tiesībsargājošās iestādes, kas ir kompetentas intelektuālā īpašuma jautājumos,” atzīmēja S. Laganovskis.

Semināra pirmajā dienā ar tēmu par strīdu izšķiršanu patentu lietās uzstājās Apvienotās Karalistes karalienes padomnieks (QC), vecākais padomnieks Maikls Faišs (Michael Fysh). Turpinājumā patentpilnvarnieks, prof. Aleksandrs fon Mīlendāls (Alexander von Mühlendahl) sniedza pārskatu par Eiropas Savienības Tiesas/Vispārējās tiesas jaunāko judikatūru, bet Augstākās tiesas Civillietu departamenta tiesnese Dr.iur. Zane Pētersone sniedza ieskatu kopīgajā un atšķirīgajā Komercnoslēpumu direktīvā un intelektuālā īpašuma piemērošanas direktīvā.

Apmācību otrajā dienā WIPO padomnieks juridiskajos jautājumos, Anglijas Advokātu kolēģijas loceklis, Kalifornijas štata advokātu kolēģijas loceklis Tomass Dilons (Thomas Dillon) informēja par Kriminālo atbildību intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu gadījumos, kā arī raksturoja tiešsaistes pārkāpumus. Apvienotās Karalistes (Anglija un Velsa) Augstās tiesas tiesneša Sera Ričarda Arnolda (Richard Arnold) prezentācijas bija veltītas jautājumiem par materiālo zaudējumu atlīdzības noteikšanu, kā arī par rīcību ar tīmekļa vietnēm intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu gadījumos.

Semināra noslēgumā Maikls Faišs sniedza atskatu uz tiesiskās aizsardzības līdzekļiem patentu lietās, savukārt Patentu valdes vadošais zinātniskais konsultants Jānis Ancītis uzstājās ar tematu par Starptautiskās konvencijas ietekmi uz preču zīmju normatīvo regulējumu.

Semināra apmeklētāju vidū bija Augstākās tiesas, Rīgas apgabaltiesas, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas, Latgales un Kurzemes apgabaltiesām, kā arī Administratīvās apgabaltiesas, kas pozitīvi novērtēja iespēju piedalīties mācībās un gūt zināšanas intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jautājumos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties