21. Janvāris 2020 15:08
Jaunumi
Valsts pārvaldes komisija iepazīsies ar Tieslietu ministrijas piedāvājumu piespiedu zemes nomas maksas noteikšanā dalītā īpašuma attiecībās
1

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, 22. janvārī, sēdē plānojuši iepazīties ar Tieslietu ministrijas priekšlikumiem piespiedu zemes nomas maksas noteikšanā dalītā īpašuma attiecībās.

“Komisija rītdien lūgs ministriju informēt par sagatavoto risinājumu, un mūsu uzdevums ir to izvērtēt un lemt, kā rīkoties tālāk. Jautājums ir saistīts ar Satversmes tiesas spriedumu, kurā par neatbilstošu Satversmes 105. pantam atzīts regulējums par nomas maksas noteikšanu dalītā īpašuma tiesiskajās attiecībās,” pirms sēdes pauž komisijas priekšsēdētāja Inga Goldberga.

Konstitucionālā tiesa 2018. gada aprīlī par neatbilstošu Satversmei atzinusi regulējumu, kas noteic, ka nomas maksa gadījumos, kad privatizēta dzīvokļa vai mākslinieka darbnīcas īpašnieks ar zemes īpašnieku nevar vienoties par zemes gabala nomas maksu, 2018. gadā ir līdz pieciem procentiem, 2019. gadā – līdz četriem, bet 2020. gadā – līdz pieciem procentiem gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Tieslietu ministrija Valsts pārvaldes komisiju vēstulē informē, ka ir sagatavojusi un iesniegusi izskatīšanai valdībā grozījumus likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”, kas cita starp paredz kompensāciju zemes īpašniekam četru procentu apmērā gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Komisijas sēdē aicināti piedalīties Tieslietu ministrijas, kā arī pašvaldību, namu pārvaldnieku un zemes īpašnieku pārstāvji.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Normunds Šlitke
21. Janvāris 2020 / 16:54
2
ATBILDĒT
Jau 2019. gadā atzītais ekonomists Jānis Abāšins sniedza atzinumu Saeimai, norādot, ka atlīdzība zemes īpašniekiem par zemes nomu nevar būt mazāk kā 6% gadā no tās (kadstrālās) vērtības. Atzinums pieejams:
http://ejuz.lv/6b5b
Jau 2019. gadā Ekonomikas ministrija ir norādījusi, ka nomas maksa, kas ir būtiski mazāka par izpirkuma maksu, neveicinās dalīto īpašumu izbeigšanu. Vienlaikus EM ir atzinusi, ka 2,5% var būt vien īres maksā ietilpstošās peļņas daļas aprēķina pamatā:
http://ejuz.lv/6b5c
Pa šo laiku daudz precīzāku metodoloģiju kapitāla atdeves likmes, peļņas un cenas aprēķināšanai ir izstrādājis Sabiedrisko pakalpoju regulators. Metode balstās uz bezriska peļņu (piem. Vācijas 10 gadu obligācijas), kas tiek summētas ar riska prēmijām un reizinātas ar attiecīgiem koeficientiem, kā rezultātā pašu kapitāla atdeves likmes mazajiem un vidējiem uzņēmumiem regulētajās nozarēs ir lielākas par 6%, kas nozīmē, ka cena, neskaitot PVN, pārsniegtu 10% no aktīvu vērtības, jo klāt nāk visi izdevumi, tostarp, NĪN:
http://ejuz.lv/6b5g
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties