4. Marts 2020 16:07
Jaunumi
Ar KPL grozījumiem un vadlīnijām tiesnešiem cer saīsināt lietu termiņus
2

Valsts prezidents Egils Levits jau vairākkārt ir aicinājis vērtēt ilgos kriminālprocesus un rast tam pienācīgus risinājumus. Lai rastu šos risinājumus, Valsts prezidents pie sevis šodien rīkoja “tieslietu piecinieku”, uzaicinot tieslietu ministru Jāni Bordānu, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Jutu Strīķi, Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāju Inesi Lībiņu-Egneri, Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētāju Andreju Judinu.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Juris
15. Maijs 2020 / 12:55
0
ATBILDĒT
Kur vadlīnijas, tikai tukša runāšana...
Jānis
15. Maijs 2020 / 11:55
0
ATBILDĒT
Piekrītu prezidentam, ka plašāk būtu jāizmanto vadlīnijas, lai viedotu vienotu tiesu praksi un tiesību normu interpretāciju. Tajā pašā laikā vadlīnijas nevar būt pašmērķis. Ir būtiski izstrādāt vadlīnijas, kas ir pietiekami precīzas, konspektīvas un sniedz atbildes uz iespējamiem problēmjautājumiem. Turklāt ir būtiski vadlīnijas "atjaunot" vai "papildināt" ik pēc noteikta laika perioda. Faktiski vadlīnijām jābūt vērstām uz praksē radušos problēmu atrisināšanu. Atsevišķas jau izstrādātās vadlīnijas, kuras ir pārpludinātas ar teorētisku materiālu, praktiskajiem darbiniekiem nepalīdz.

Prezidenta minētie iebildumi "atkārtotai pierādījumu iegūšanai" un principam "pierādījumu nekad nevar būt par daudz" labi skan tikai kā politisks lozungs. Vai 1 liecinieka liecības par kādu faktu ir pietiekamas, lai faktu atzītu par pierādītu? Vai 2 liecinieku saskanīgas liecības par to pašu faktu nepiešķir tām lielāku ticamību? Cik daudz pierādījumu ir pietiekami? Kā lai prokurors zina, ko tiesnesis atzīs par pietiekamu, jo viedokļi var atšķirties? Turklāt šajā pašā JV izdevumā paustiem tiesnešu viedokļiem, ka apsūdzībai jābūt pamatotai ar pierādījumiem, prokurors vēlas nodrošināties, ka tiesneša skatījumā šo pierādījumu pietiek.

Vārdu sakot, mums vēl ir tāls ceļš ejams līdz efektīvam un pietiekami ātram kriminālprocesam arī sarežģītās un apjomīgās lietās.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties