25. Marts 2020 13:00
Jaunumi / COVID-19
Augstākā tiesa savas funkcijas pilda arī ārkārtējās situācijas apstākļos

Augstākā tiesa, tāpat kā visas Latvijas tiesas, darbu turpina un arī ārkārtējās situācijas apstākļos pilnā apjomā nodrošina pilsoņu tiesības aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā.

Ņemot vērā Ministru kabineta 2020. gada 12. marta lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, lai novērstu COVID vīrusa izplatību, kā arī 13. martā un 14. martā veiktos grozījums Ministru kabineta rīkojumā Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, ko 16. martā ārkārtas sēdē ir apstiprinājusi Saeima, tiesas turpina darbu, veicot stingrus piesardzības pasākumus un pielāgo savu darba kārtību tā, lai tā atbilstu sabiedrības veselības interesēm.

 

Augstākā tiesa līdz 14.aprīlim apmeklētājus klātienē nepieņems

Sakarā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijā, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, Augstākajā tiesā līdz 14.aprīlim netiek klātienē apkalpoti tiesas apmeklētāji. Tiesas kanceleja nodrošina dokumentu apriti elektroniski un ar pasta starpniecību.

Dokumentus var iesniegt e-pastā at@at.gov.lv vai nosūtīt pa pastu – Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV-1511, vai iesniegt elektroniski vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Dokumentus var arī atstāt pastkastītē tiesas vestibilā.

 

Ārkārtējās situācijas apstākļos tiesas mutvārdu procesā skata tikai atsevišķu kategoriju lietas

16.martā Augstākajā tiesā notika Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča tikšanās ar rajona (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu priekšsēdētājiem, lai apspriestu un vienotos par tiesu turpmāko darbu saistībā ar Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju.

Lai mazinātu iespējamos riskus, ārkārtējās situācijas laikā tiesās nozīmētās mutvārdu tiesas sēdes notiks tikai lietās, kas saistītas ar nozīmīgu tiesību aizskārumu un objektīvu steidzamību (piemēram, jautājumos, kas saistīti ar brīvības atņemšanu, rīcībspējas ierobežošanu u.c.).

Tiesām procesā iesaistītās personas savlaicīgi jāinformē par mutvārdu sēžu atlikšanu. Beidzoties ārkārtējai situācijai, nodrošināma atlikto lietu izskatīšana ārpus kārtas.

Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča paziņojums par Latvijas tiesu darbu ārkārtējās situācijas apstākļos

 

Valsts konstitucionālo orgānu vadītāji: valsts  pastāvēšana, sabiedrība un katrs cilvēks ir jāaizsargā arī ārkārtējās situācijas apstākļos

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs 23. martā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits sasauktajā valsts konstitucionālo orgānu vadītāju kopsēdē, lai lemtu par valsts darbības pamatprincipiem ārkārtējās situācijas apstākļos.

Valsts prezidents Egils Levits, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs apsprieda, kā leģitīmi turpināt valsts pārvaldes darbību pēc tam, kad Saeimas deputātiem un valdības locekļiem 14 dienas jāuzturas pašizolācijā Covid-19 izplatības.

Sanāksmē pieņemts juridisks dokuments, kurā kā pamatprincips noteikts, ka valsts pastāvēšana, sabiedrība un ikkatrs cilvēks ir jāaizsargā jebkuros apstākļos, arī ārkārtējās situācijās, kad visām valsts institūcijām, iestādēm un amatpersonām jāorganizē savs darbs tā, lai minētais mērķis tiktu nodrošināts.

Valsts prezidenta paziņojums par kopsēdē atzīto

Pēc kopsēdes Valsts prezidents uzsvēra, ka šis ir pirmais šāda veida forums Latvijas valsts vēsturē, kad visas valsts augstākās amatpersonas, kas reprezentē visu valsts varu kopumā, sanāk kopā, lai spriestu par pamatprincipiem, kā funkcionē valsts.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
COVID-19
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties