4. Marts 2021 11:40
Jaunumi / COVID-19
ES revidenti pārbauda aviopasažieru tiesību aizsardzību Covid-19 krīzes laikā

Eiropas Revīzijas palāta (ERP) ir uzsākusi revīziju, lai novērtētu, vai Eiropas Komisija ir efektīvi aizsargājusi to iedzīvotāju tiesības, kuri koronavīrusa krīzes laikā ceļoja ar lidmašīnu vai rezervēja lidojumus. Revidenti izskatīs, vai pašreizējie noteikumi par aviopasažieru tiesībām atbilst paredzētajam mērķim un ir pietiekami noturīgi šādas krīzes pārvarēšanai. Viņi pārbaudīs, vai Komisija uzraudzīja, lai pandēmijas laikā tiktu ievērotas aviopasažieru tiesības, un attiecīgi rīkojās. Revidenti arī izvērtēs, vai dalībvalstis, piešķirot ārkārtas valsts atbalstu ceļojumu un transporta nozarei, ir ņēmušas vērā pasažieru tiesības.

“Covid-19 laikā ES un dalībvalstīm bija jāpanāk līdzsvars, saglabājot aviopasažieru tiesības un atbalstot grūtībās nonākušās aviokompānijas,” norāda par šo revīziju atbildīgā ERP locekle Annemie Turtelboom. “Revīzijā pārbaudīsim, vai cīņā par grūtībās nonākušo aviokompāniju glābšanu netika nodarīts netiešs kaitējums miljonu ES aviopasažieru tiesībām.”

Covid-19 uzliesmojums un veselības aizsardzības pasākumi, kas veikti, reaģējot uz pandēmiju, būtiski ierobežoja ceļošanas iespējas – aviokompānijas anulēja aptuveni 70 % no visiem lidojumiem, un jaunu rezervāciju skaits ievērojami samazinājās. Cilvēki vairs nevarēja vai nevēlējās ceļot arī tāpēc, ka dažādās valstīs bieži vien bija ieviesti nesaskaņoti ārkārtas pasākumi, piemēram, lidojumu aizliegumi, robežu slēgšana pēdējā brīdī vai prasība ievērot karantīnu.

ES dalībvalstis ieviesa papildu ārkārtas pasākumus, lai saglabātu grūtībās nonākušās transporta nozares darbību, tostarp aviokompāniju dzīvotspēju, piemēram, piešķirot tām vēl nebijušas valsts atbalsta summas. Dažas aplēses liecina, ka krīzes laikā līdz 2020. gada decembrim aviokompānijas, tostarp no trešām valstīm, jau bija saņēmušas vai saņēma valsts atbalstu līdz pat 37,5 miljardu EUR apmērā. Turklāt divpadsmit dalībvalstis paziņoja Komisijai par valsts atbalsta pasākumiem ceļojumu rīkotājiem un ceļojumu aģentūrām aptuveni 2,6 miljardu EUR apmērā.

Dalībvalstis arī ļāva aviokompānijām elastīgāk izmaksāt kompensācijas pasažieriem, kuru lidojumi tika atcelti. Komisija izdeva pamatnostādnes un ieteikumus, tostarp nosakot, ka kuponu piedāvāšana neietekmē pasažieru tiesības uz naudas atmaksu. Tomēr aviokompānijas bieži vien izdarīja spiedienu uz pasažieriem, kuru lidojumi tika atcelti, lai tie naudas atmaksas vietā pieņemtu kuponus. Citos gadījumos aviokompānijas neatmaksāja pasažieriem naudu laicīgi vai to neatdeva vispār.

ES revidentu ziņojumu paredzēts publicēt līdz vasaras brīvdienām, lai atbalstītu aviopasažierus krīzes laikā un uzsāktu vispārēju mēģinājumu atjaunot uzticēšanos aviācijai. Šīs revīzijas kontekstā revidenti arī pārbauda, vai ieteikumi, ko viņi sniedza 2018. gada ziņojumā par pasažieru tiesībām, ir īstenoti praksē.

Vispārīga informācija

Pasažieru tiesību aizsardzība ir ES politika, kas tieši ietekmē iedzīvotājus un tādējādi ir ļoti pamanāma visās dalībvalstīs. Turklāt Komisija to uzskata par vienu no saviem lielākajiem panākumiem patērētāju iespēju paplašināšanā, jo tiek garantētas viņu tiesības. ES mērķis ir nodrošināt vienādu aizsardzības līmeni visiem gaisa transporta izmantotājiem. Gaisa transporta pasažieru tiesību regula paredz aviopasažieriem tiesības uz naudas atmaksu, maršruta maiņu un atbalstu uz vietas, piemēram, bezmaksas maltītēm un izmitināšanu, ja lidojums ir atcelts, tas ievērojami kavējas vai tiek atteikta iekāpšana. Līdzīga aizsardzība tiek nodrošināta ar Eiropas direktīvu cilvēkiem, kas rezervē apvienotos piedāvājumus (piemēram, lidojumu kopā ar viesnīcu).

Sīkāku informāciju var meklēt revīzijas ieskatā “Aviopasažieru tiesības Covid-19 krīzes laikā”, kas ir pieejams angļu valodā vietnē eca.europa.eu. Revīzijas ieskatu pamatā ir sagatavošanās darbs, ko veic līdz revīzijas sākšanai, un tie nav uzskatāmi par revīzijas apsvērumiem, secinājumiem vai ieteikumiem. ERP nesen publicēja divus apskatus par ES reakciju uz Covid-19 krīzi – vienu par veselības un otru par ekonomiskajiem aspektiem. ERP savā 2021. gada darba programmā paziņoja, ka šogad katra ceturtā no tās jaunajām revīzijām būs saistīta ar Covid-19 un atveseļošanas pasākumu kopumu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
COVID-19
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties