6. Oktobris 2021 12:14
Jaunumi
Steidzami jāpastiprina ģimenes vardarbības upuru aizsardzība tiesas procesā

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti uzskata, ka tiesāšanās par bērnu aizgādību var būt dzimumbalstītas vardarbības veids, ja vardarbīgais partneris to izmanto, lai turpinātu kaitēt saviem upuriem.

EP trešdien pieņemtajā rezolūcijā ar 510 balsīm par, 31 pret un 141 atturoties, aicina steidzami veikt pasākumus, lai aizsargātu intīmo partneru vardarbības upurus tiesas procesā. Teksts izceļ intīmo partneru vardarbības piaugumu pandēmijas laikā un upuru grūtības saņemt atbalsta pakalpojumus un tiesisko palīdzību. Rezolūcijā arī atkārtots Eiropas Parlamenta aicinājums LESD 83. pantā uzskaitītajām noziedzības jomām pievienot “dzimumbalstītu vardarbību”.

Aizgādības tiesības un bērna intereses

Paužot dziļas bažas par satraucoši augsto feminicīda un infanticīda gadījumu skaitu, kas notikuši pēc tam, kad sievietes ziņojušas par dzimumbalstītu vardarbību, EP deputāti uzsver, ka sieviešu un bērnu aizsardzībai pret vardarbību un bērna interesēm ir jābūt svarīgākām par citiem kritērijiem, nosakot aizgādības un apmeklējuma tiesības.

Izskatot aizgādības lietas, ir jāuzklausa arī bērni, īpaši gadījumos, kad ir aizdomas par intīmā partnera vardarbību. Šādas uzklausīšanas būtu jāveic apmācītiem speciālistiem bērnam draudzīgā vidē. Bērni, kas ir bijuši liecinieki vardarbībai ģimenē, ir jāatzīst par dzimumbalstītas vardarbības upuriem un viņiem jāsniedz labāka tiesiska aizsardzība un psiholoģiska palīdzība.

Piekļuve tiesiskajai aizsardzībai, finansiālam atbalstam un drošam patvērumam

Rezolūcijā uzsvērts, ka atbilstīgi ienākumi un ekonomiskā neatkarība ir būtiski faktori, kas ļauj sievietēm pamest ļaunprātīgas un vardarbīgas attiecības. Dalībvalstis aicinātas īstenot īpašus pasākumus, lai palīdzētu upuriem panākt finansiālo neatkarību, ļaujot viņiem pārņemt kontroli pār savu dzīvi. Tostarp EP deputāti aicina nodrošināt piekļuvi nodrošinot piekļuvi īpašiem mājokļiem, veselības aprūpei, transportam, kā arī profesionālam psiholoģiskam atbalstam. Tāpat jāgarantē piekļuve pienācīgai tiesiskajai aizsardzībai, efektīvām tiesas sēdēm un ierobežojošajiem rīkojumiem, patversmēm un cietušo fondiem.

Ziņotāja Luīza Redžimenti (EPP, Itālija) sacīja: "Intīmo partneru vardarbība ir nopietna un bieži slēpta sociāla problēma, kas rada paliekošas fiziskas un psiholoģiskas sekas, kas ietekmē upuru un to ģimeņu emocionālo, ekonomisko un sociālo labklājību. Ar šo ziņojumu mēs ar vislielāko stingrību nosodām visu veidu vardarbību ģimenē un vardarbību pret sievietēm, un lūdzam, lai, jo īpaši īpaši tiesvedībā par laulības šķiršanu vai vecāku tiesībām, tiktu nodrošināts sievietēm labvēlīgs un bērniem draudzīgs risinājums."

Ziņotāja Elena Kontura (Kreiso grupa, Grieķija) sacīja: "Parlaments skaidri pauž nostāju par to, ka ES ir jārīkojas drosmīgi un jāīsteno būtiski pasākumi, lai apkarotu dzimumbalstītu vardarbību. Šis progresīvais ziņojums ir solis tuvāk tam, lai sievietes un bērni, kas cietuši no intīmo partneru vardarbības, varētu sākt rēķināties, ka viņu pusē ir aizsargājoša un taisnīga sistēma. Pirmo reizi mēs pievēršamies arī tam, kā vardarbība pret sievietēm ģimenē ietekmē bērnus. Sieviešu un bērnu aizsardzībai pret vardarbību un bērna interesēm ir jābūt vissvarīgākajam, prioritārajam kritērijam, nosakot aizgādības tiesības un apmeklējuma tiesības."

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties