26. Oktobris 2021 09:41
Jaunumi
Saeima konceptuāli atbalsta 2022. gada valsts budžeta projektu
5

Saeima pirmdien, 25. oktobrī, konceptuāli atbalstīja 2022. gada valsts budžeta likuma projektu, vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojektu 2022., 2023. un 2024. gadam un 12 likumprojektus, kas saistīti ar budžetu.

“Viena no 2022. gada budžeta  prioritātēm ir konkurētspēja, tādēļ būtiski, ka nākamgad būs lielāks neapliekamais minimums, atbalsts zinātnei, uzņēmumiem un reģionālajai attīstībai. Otrkārt, ir būtiski, ka palielināsies valsts pakalpojumu finansējums – pieaugs atalgojums mediķiem, vairāk naudas būs onkoloģijai. Treškārt, ievērojams papildu finansējums paredzēts veselības aprūpei,” nākamā gada valsts budžeta aprises iezīmē Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.

Nākamgad valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 10,66 miljardu eiro, savukārt izdevumi - 12,4 miljardu eiro apmērā. Vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 1,62 miljardu eiro jeb 4,8 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Ieņēmumi nākamgad plānoti par 1,078 miljardiem eiro, savukārt izdevumi – par 1,642 miljardiem eiro lielāki nekā 2021. gadā.

Visvairāk papildu līdzekļu paredzēts novirzīt veselības nozarei - 130,5 miljonus eiro. No tiem 49,8 miljoni eiro plānoti kompensējamo zāļu iegādei, iekārtām un aprīkojumam onkoloģijas jomā, savukārt 40,6 miljoni eiro - ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam, tostarp 35 miljoni eiro medicīnas personālam, bet 5,6 miljoni – rezidentiem. 4,6 miljoni eiro paredzēti paliatīvās aprūpes nodrošināšanai. Tāpat papildu līdzekļus plānots novirzīt ierīču nodrošināšanai insulīna pastāvīgai ievadīšanai bērniem.

Papildu 131,24 miljonus eiro nākamgad paredzēts novirzīt veselības jomas pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, bet augstas gatavības projektiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai - 12,13 miljonus eiro.

Nākamgad darba samaksas pieaugums paredzēts ne vien ārstniecības personām, bet arī vairākās citās jomās strādājošajiem. Iekšlietu jomā strādājošajiem algu pieaugumam plānots novirzīt 20,7 miljonus eiro, bet pedagogu atalgojuma pieaugumam - 15,2 miljonus. 9,9 miljonus eiro plānots novirzīt aprūpētājiem ilgstošas sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs, papildu astoņi miljoni plānoti kultūras jomas darbiniekiem, savukārt 1,4 miljoni eiro - nodarbinātajiem probācijas dienestā.

Nākamgad 91,3 miljonus eiro plānots novirzīt šī gada jūlijā uzsāktās ģimenes valsts pabalsta reformas īstenošanai. Papildu 57,7 miljonus eiro nākamgad plānots ieguldīt reģionālo autoceļu pārbūvē un atjaunošanā, 14,45 miljonus eiro novirzīt valsts robežas infrastruktūras izveidei, savukārt 2,6 miljoni eiro paredzēti Mediju atbalsta fondam.

Zinātnes bāzes finansēšanai, fundamentāliem un lietišķiem pētījumiem 2022. gadā papildu paredzēts novirzīt 10,6 miljonus eiro, savukārt stipendiju paaugstināšanai studējošajiem - 6,2 miljonus eiro.

Lai turpinātu mazināt darbaspēka nodokļu slogu iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, no nākamā gada paredzēts paaugstināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, vienlaikus to paaugstinot arī pensionāriem. No nākamā gada 1. janvāra neapliekamais minimums plānots 350 eiro, bet no 1.jūlija – 500 eiro apmērā. Šobrīd maksimālais neapliekamais minimums ir 300 eiro mēnesī, bet pensionāriem - 330 eiro mēnesī.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksimālo summu 2022. gadā no līdzšinējiem 62 800 eiro paredzēts palielināt līdz 78 100 eiro.

No nākamā gada plānots samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi grāmatām un preses izdevumiem, no līdzšinējiem 12 procentiem to samazinot līdz pieciem procentiem.

Nākamgad nodokļu ieņēmumus ietekmēs iepriekš pieņemtie lēmumi nodokļu jomā, tostarp lielāks dabas resursu nodoklis atsevišķiem objektiem, lielāks akcīzes nodoklis cigaretēm, cigāriem, cigarillām, smēķējamai, karsējamai tabakai, e-cigarešu šķidrumiem un to izgatavošanas sastāvdaļām, kā arī tabakas aizstājējproduktiem.

2022. gada budžeta projektā paredzēts, ka lielās valsts kapitālsabiedrības budžetā ieskaitīs 64 procentus no šī gada peļņas, tostarp AS “Latvenergo” ieskaitīs ne mazāk kā 70,16 miljonus eiro, VAS “Latvijas valsts meži” - ne mazāk kā 55,89 miljonus eiro, AS “Augstsprieguma tīkls” - ne mazāk kā 10,31 miljonu eiro, AS “Latvijas loto” - ne mazāk kā 5,29 miljonus eiro, VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” - ne mazāk kā 2,2 miljonus eiro.

Saeima kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu 2022. gada valsts budžeta projektam noteica 26. oktobra pulksten 17.00, savukārt izskatīšana otrajā – galīgajā – lasījumā Saeimā plānota 15. novembrī.

 
 
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Verners Pudāns
27. Oktobris 2021 / 15:36
0
ATBILDĒT
Nupat ir ari labā ziņa- liekas, ka ALTUM pēc Valdes priekšsēdētāja Reiņa Bērziņa iniciatīvas tomēr iesaistīsies IIN Grozījumu likuprojekta labojumu veikšanā ,kas skar IIN
nodokļa noteikšanu no lauksaimniecībā izmantojamās zemes pārdošanas ienākuma t.i. neaplikšanu ar IIN nodokli. Ceru ,ka vārdiņš -''proporcionāli''no likuma normas izzudīs -līdz ar to VID nevarēs patvaļīgi to interpretēt... Lai izdodas!
Verners Pudāns
27. Oktobris 2021 / 03:20
0
ATBILDĒT
IIN Grozījumi par 11 prim 7 panta ceturto daļu ir ''acu aizmālēšana'' -,ir pieejams Administratīvās apgabaltiesas spriedums lietā A420127720,no kura ņošpikojusi tiesnese S.Pone taisot atzinumu manā lietā... Atkal šis absurdais vārds ''proporcionāli'' -prātam neaptverami kā to jēgu saprot mūsu ''Dievzemītes'' ties neši...Savas mātes vārdā apsolos ,ka cīnīšos[nevardarbīgi] pret šo absurdumu... vai tiešām visā tieslietu sistēmā neatradīsies kāds ,kurš prot un spēj domāt loģiski?
Verners Pudāns
27. Oktobris 2021 / 02:02
0
ATBILDĒT
Esu informējis ALTUM Latvijas zemes fondu-atbildīgā līgumslēdzēja I. Alksnes k-dze-.Man tika paziņots ,ka ALTUM šai strīdā ar FIN.Min. ,resp. ar VID neiesaistīšoties , jo nav ''intereses'' man palīdzēt..
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties