11. Novembris 2021 16:53
Jaunumi
Eiropas Parlaments prasa noteikumus pret ļaunprātīgu tiesvedību, kas vērsta pret kritiski domājošajiem

Vajadzīgi jauni ES noteikumi, lai ierobežotu patvaļīgas juridiskas darbības, kuru mērķis ir iebiedēt un apklusināt kritiski domājošos.

Ziņojumā, kas pieņemts ceturtdien ar 444 balsīm par, 48 pret un 75 atturoties, EP deputāti ierosina virkni pasākumu, lai novērstu draudus, ko žurnālistiem, nevalstiskajām organizācijām un aktīvistiem Eiropā rada stratēģiskās tiesas prāvas pret sabiedrības līdzdalību (SLAPP). SLAPP ir nepamatotas juridiskas darbības, kuru pamatā ir pārspīlēti un bieži vien ļaunprātīgi apgalvojumi ar mērķi iebiedēt un profesionāli diskreditēt, iebiedēt un apklusināt to upurus.

EP deputāti ir nobažījušies par šo tiesvedību ietekmi uz ES vērtībām, iekšējo tirgu un ES tieslietu sistēmu. Tekstā uzsvērts šīm prāvām bieži raksturīgais nelīdzsvarotais varas un resursu sadalījums starp prasītāju un atbildētāju, kas apdraud tiesības uz taisnīgu tiesu.

Deputātus īpaši satrauc tas, ka SLAPP varētu tikt finansēta no valstu budžeta un izmantota kopā ar citiem valsts pasākumiem pret neatkarīgiem medijiem, neatkarīgu žurnālistiku un pilsonisko sabiedrību.

Ziņotājs Tīmo Velkens (S&D, Vācija) sacīja: “Mēs nedrīkstam stāvēt malā un noskatīties, kā tiesiskums tiek arvien vairāk apdraudēts un tiek grauta vārda, informācijas un biedrošanās brīvība. Mūsu pienākums ir aizsargāt žurnālistus, nevalstiskās organizācijas un pilsoniskās sabiedrības organizācijas, kas runā par sabiedrības interesēm. Mūsu tiesas nedrīkst kļūt par bagātu un ietekmīgu personu, uzņēmumu un politiķu rotaļlaukumiem, un tās nedrīkst pārslogot un ļaunprātīgi izmantot personīga labuma gūšanai.”

Ziņotāja Roberta Metsola (EPP, Malta) sacīja: “Šis ziņojums ir mūsu priekšlikums žurnālistu aizsardzībai, kā arī, lai pasargātu tos, kas meklē taisnību, aizstāvētu vārda brīvību un mūsu tiesības uz informāciju. Šis ziņojums iezīmē pavērsiena punktu žurnālistikas cīņā pret ļaunprātīgām tiesas prāvām. Mūsu tiesu sistēmā nav vietas ļaunprātīgām prasībām — tāds ir vēstījums, ko vēlamies nodot ar šodienas pārliecinošo balsojumu.”

Pasākumi, lai aizsargātu upurus un sodītu uzbrucējus

Parlaments pauž nožēlu, ka neviena dalībvalsts līdz šim nav pieņēmusi mērķtiecīgus tiesību aktus SLAPP novēršanai un aicina Komisiju nākt klajā ar pasākumiem, tostarp tiesību aktiem. Cita starpā EP aicina uz šādiem pasākumiem:

  • ES direktīva pret SLAPP, ar ko nosaka minimālos aizsardzības standartus upuriem, kā arī sankcijas par SLAPP ļaunprātīgu izmantošanu;
  • vērienīgs tiesiskais regulējums gaidāmajā Plašsaziņas līdzekļu brīvības likumā;
  • tiesību aktu grozījumi, lai izvairītos no neslavas celšanas tūrisma jeb labvēlīgākās tiesas izvēles, ieviešot vienotu tiesību kolīziju normu attiecībā uz neslavas celšanu un nosakot, ka kompetentajai tiesai vajadzētu būt tās vietas tiesai, kurā atrodas apsūdzētā pastāvīgā dzīvesvieta;
  • noteikumi par ļaunprātīgu prasību agrīnu izbeigšanu, ar atbilstīgām sankcijām, ja prasītājs nespēj pamatot, kāpēc prasība nav ļaunprātīga;
  • minimāli procesuālās aizsardzības pasākumi pret apvienotajām SLAPP lietām, kur apsūdzētajiem tiek izvirzītas kriminālapsūdzības un vienlaikus pret viņiem vērsta civiltiesiskās atbildības prasība;
  • ES fonds SLAPP upuru un viņu ģimeņu aizsardzībai un pienācīga tiesnešu un juristu apmācība.

Turpmākie soļi

Eiropas Komisija 4. oktobrī uzsāka sabiedrisko apspriešanu saistībā ar topošo iniciatīvu pret ļaunprātīgām tiesas prāvām, kas ierosinātas pret žurnālistiem un tiesību cīnītājiem. Paredzams, ka Komisija 2022. gadā iesniegs Eiropas Plašsaziņas līdzekļu brīvības likumu, kura mērķis ir nodrošināt plašsaziņas līdzekļu neatkarību un plurālismu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties