2. Decembris 2021 17:58
Jaunumi
UNESCO pieņem Rekomendāciju par mākslīgā intelekta ētiku, kuras izstrādē piedalījās LU Juridiskās fakultātes pētniece Irēna Ņesterova

2021. gada 24. novembrī UNESCO Ģenerālās konferences 41. sesijā 193 dalībvalstis pieņēma Rekomendāciju par mākslīgā intelekta ētiku - pirmo globālo vienošanos MI ētikas jomā.

LU Juridiskās fakultātes pētniece Irēna Ņesterova uzsver: "Tas ir vēsturisks solis ētiskai un atbildīgai MI tehnoloģiju attīstībai un izmantošanai. Rekomendācijas mērķis ir nodrošināt, lai mākslīgā intelekta sistēmas darbotos cilvēces, indivīdu, sabiedrības, vides un ekosistēmu labā, kā arī novērstu to radīto kaitējumu. Tā veicina cilvēktiesību, cilvēka cieņas, dzimumu līdztiesības, tiesiskuma un demokrātijas principu ievērošanu. Rekomendācija nosaka vērtības un principus, kā arī sniedz konkrētus ieteikumus to praktiskai īstenošanai, paredzot praktiskus instrumentus, piemēram, ētiskās ietekmes novērtējumu."

LU Juridiskās fakultātes Juridiskās zinātnes institūta pētniece Dr.iur. Irēna Ņesterova divus gadus piedalījās Rekomendācijas izstrādē kā viena no 24 starptautiskās ekspertu grupas dalībniekiem, kas izstrādāja tās projektu, un kā Latvijas eksperte UNESCO Starpvaldību komitejā. 

Vairāk par UNESCO Rekomendāciju par mākslīgā intelekta ētiku un tās izstrādi šeit.

UNESCO Rekomendācijas par mākslīgā intelekta ētiku teksts pieejams šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties