15. Decembris 2021 07:54
Jaunumi
Eiropas Parlaments aicina pieņemt tiesību aktus ar dzimumu saistītas kibervardarbības novēršanai

Parlaments 14. decembrī lūdza izstrādāt Eiropas direktīvu, lai izskaustu dzimumbalstītu vardarbību kibertelpā un šajā jomā nodrošinātu saskaņotu rīcību ES un dalībvalstu līmenī.

Pēc pirmdien notikušajām plenārsēdes debatēm deputāti ar 513 balsīm par, 122 pret un 58 atturoties pieņēma likumdošanas iniciatīvas ziņojumu par vardarbības, kas saistīta ar dzimumu, apkarošanu.

Ziņojumā EP deputāti atkārtoti uzsver, ka Eiropas Savienībai nav tiesiskā regulējuma, lai apkarotu šo parādību un aizsargātu upurus un viņiem palīdzētu. EP deputāti prasa krimināltiesībās noteikti vienotu dzimumbalstītas kibervardarbības definīciju, kā arī saskaņot minimālo un maksimālo sodus.

Parlaments mudina Komisiju rīkoties, lai ar dzimumu saistītu kibervardarbību noteiktu par krimināli sodāmu noziegumu, kā arī pauž aicinājumu dalībvalstīm paplašināt tā saukto "ES līmeņa noziegumu" sarakstu, t. i., atzīt, ka ar dzimumu saistīta vardarbība ir “īpaši smags noziegums ar pārrobežu dimensiju”. EP deputāti rosina šo noziegumu vidū iekļaut kiberuzmākšanos, kibervajāšanu, privātuma pārkāpumus, seksuālās vardarbības ierakstīšanu un attēlu kopīgošanu, attālinātu kontroli vai novērošanu (tostarp spiegošanas lietotnes), vardarbības draudus un aicinājumus uz vardarbību, seksistisku naida runu, pamudināšanu uz paškaitējumu, nelikumīgu piekļuvi ziņojumiem vai sociālo mediju kontiem, tiesas noteikto saziņas ierobežojumu pārkāpšanu un tehnoloģiju izmantošanu cilvēku tirdzniecībai.

Citāti

Ziņotāja Elisaveta Vozemberga-Vrionidi (EPP, Grieķija) sacīja: "Ar dzimumu saistīta kibervardarbība būtiski ietekmē cilvēku pamattiesības un pamatbrīvības, viņu cieņu un visus dzīves aspektus. Mēs aicinām nekavējoties pieņemt tiesību aktus, lai cīnītos pret dzimumbalstītu vardarbību kibertelpā, un noteikt gan vienotu nozieguma definīciju un pasākumus cietušo aizsardzībai un atbalstam, gan arī paredzēt atbalstu dalībvalstīm šādu noziegumu novēršanā. Ar dzimumu saistīta vardarbība ir noziegums ikvienā tās izpausmē, un mēs pret to nedrīkstam izrādīt ne mazāko iecietību!"

Ziņotāja Silvija Spureka (Zaļie, Polija) sacīja: "Šis ziņojums ir spēcīgs vēstījums Komisijai, kurā mēs vēlreiz prasām konkrētu rīcību, lai apkarotu ar dzimumu saistītu vardarbību kibertelpā. Mūsu ieteiktie likumdošanas pasākumi jāapvieno visaptverošā direktīvā, kas vēršas pret visu veidu dzimumbalstītu vardarbību. Runa ir par tiesiskumu, par cilvēktiesībām, par demokrātiju – mums ir jāgarantē ikvienas sievietes aizsardzība pret vardarbību."

Turpmākie pasākumi

Komisija ir norādījusi, ka 2022. gada martā grasās ierosināt tiesību aktu ar mērķi apkarot reālu un tiešsaistes vardarbību pret sievietēm, tajā iekļaujot novēršanas pasākumus, aizsardzību un paredzot reālu kriminālvajāšanu.

Vispārēja informācija

Covid-19 pandēmijas laikā krasi pieaudzis ar dzimumu saistītas kibervardarbības gadījumu skaits. Saskaņā ar Eiropas Dzimumu līdztiesības institūta datiem septiņas no desmit sievietēm ir saskārušās ar uzmākšanos un izsekošanu (“stalkošanu”) kibertelpā.

Kopš 2021. gada septembra Parlaments ir aicinājis ES tiesību aktos noteikt kriminālatbildību par dzimumbalstītu vardarbību. Stambulas konvencija joprojām ir visplašākais starptautiskais līgums, kas vērsts uz dzimumvardarbības pamatcēloņiem visās tās izpausmēs.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties