18. Janvāris 2022 09:40
Jaunumi
Piemiņas brīdis priekšsēdētājam Sasoli: "Tava cīņa par demokrātiju turpināsies"
No EP arhīva

EP deputāti pirmdien Strasbūrā svinīgā ceremonijā plenārsēdes laikā godināja mūžībā aizgājušo Parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Mariju Sasoli.

Atklājot ceremoniju, Parlamenta priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Roberta Metsola teica: "Eiropa ir zaudējusi līderi, demokrātija ir zaudējusi aizstāvi un mēs visi esam zaudējuši draugu. Viņam piemita prasme vērtības, kurām ticēja, vienmēr pārvērst konkrētos darbos." Viņa uzsvēra, ka Sassoli "cīnījās par to, lai Parlaments turpinātu darboties pandēmijas kritiskākajos mēnešos, un viņa lēmumi mums ļāva pieņemt svarīgus tiesību aktus, kas bija vajadzīgi Eiropai un tās iedzīvotājiem".

"Šīs parlaments turpinās Jūsu darbu un saglabās Jūsu mantojumu," noslēdza Metsola.

Bijušais Itālijas premjerministrs un Eiropas Parlamenta deputāts Enriko Leta, kas bija priekšsēdētāja Sasoli tuvs draugs, savā veltījuma uzrunā norādīja, ka Dāvidam Sasoli Eiropa nebija tikai “direktīvas, institūcijas un akronīmi. Nē. Eiropa viņam pirmkārt un galvenokārt bija tās cilvēki, tās dvēseles un sirdis. Tāpat kā viņš paturēja atvērtas šī Parlamenta durvis, Dāvids cīnījās par to, lai Eiropa paliktu atvērta visiem tās iedzīvotājiem."

"Viņa cīņām bija vienots kopsaucējs: Eiropas Savienība ir vērtību savienība," sacīja Leta, piebilstot, ka "Deivida cīņa par demokrātiju, brīvību un tiesiskumu ir bijusi iedvesma mums visiem". "Mēs turpināsim Tavu darbu. Tava cīņa arī turpmāk būs mūsu cīņa. Mēs Tevi nekad neaizmirsīsim," viņš noslēdza.

"Dāvid, (..) Tu dabiski raisīji cieņu pret sevi, un tas neaprobežojās tikai ar Taviem amata pienākumiem," teica Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels. Priekšsēdētājs Mišels atcerējās Sasoli "siltumu, īstumu un smaidu", kas vērtās stingrībā, kad tas bija vajadzīgs. Dāvids Sasoli "bija politisks līderis un lepojās būt eiropietis", turpināja priekšsēdētājs Mišels. Viņš arī pieminēja Sasoli sociālā taisnīguma un solidaritātes ideālus, kas bija viņa politiskās identitātes pamatā.

Francijas prezidents un ES Padomes pašreizējais priekšsēdētājs Emanuels Makrons pauda, ka Sasoli ir bijis "reti labestīgs cilvēks, kura smaids, redzējums un ideāli bija gana plaši veselam kontinentam". Viņš uzsvēra "sirdsgudrību un mērķtiecību", ar kādu Dāvids Sasoli vadījis Parlamentu pandēmijas laikā, tādējādi visai Eiropai rādot "draudzīguma un solidaritātes paraugu". Viņš bija "vienlaikus organizators un samierinātājs", jo "konfrontēja idejas, nekad ne cilvēkus", teica prezidents Makrons.

Politisko grupu vadītāji

Pēc Makrona uzrunas vārds tika dots arī EP politisko grupu pārstāvjiem.

Viņi norādīja, ka Dāvids Sasoli bijis ļoti godprātīgs, pieklājīgs un labestīgs cilvēks, kurš vienmēr vēlējās un spēja rast kompromisus un pārvarēt domstarpības, vienlaikus ar lielu tālredzību, apņēmību un kompetenci vadot Parlamentu grūtos laikos.

Sasoli pārstāvētās S&D grupas vadītāja Irače Garsija Pereza (Spānija) sacīja: "Dāvids Sasoli bija labs cilvēks, apņēmīgs, kaismīgs Eiropas aizstāvis, kurš spēja veidot dialogu un vienlaikus palika nelokāms attiecībā uz saviem brīvības, demokrātijas un solidaritātes principiem. Mēs viņa piemiņu vislabāk godināsim, ejot viņa pēdās: iestājoties par sociālu Eiropu un migrācijas politiku, kuras centrā ir cilvēki."

Pēc Perezas uzstājās arī Manfreds Vēbers (EPP, Vācija), Dačjans Čološs (Renew, Rumānija), Ska Kellere, (Zaļie/EFA, Vācija), Marko Zanni (ID, Itālija), Rafaēle Fito ECR, Itālija) un Martins Širdevāns (Kreiso grupa, Vācija).

Ceremonijā piedalījās priekšsēdētāja Sasoli ģimene, tostarp viņa sieva un bērni. Klātesoši bija arī vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki, tostarp ES dalībvalstu un iestāžu augstākās politiskās amatpersonas. To vidū bija Itālijas premjerministrs Mario Dragi, Luksemburgas premjerministrs Ksavjē Betels, Grieķijas premjerministrs Kiriakos Mitsotakis, Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs un Maltas premjerministrs Roberts Abela. Piedalījās arī vairāku ES valstu parlamentu spīkeri, tostarp Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Ceremonijas atklāšanā plenārsesijā tika demonstrēts īss videoklips ar nosaukumu “Dāvids Marija Sasoli, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs”.

Ceremoniju pilnā apjomā ceremoniju var noskatīties šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties