21. Janvāris 2022 10:03
Jaunumi
Digitālo pakalpojumu akts: pienākumi interneta platformām un drošība lietotājiem

Eiropas Parlaments vienojās par pasākumiem, kas palīdzēs tiešsaistē cīnīties pret nelikumīgu saturu, noteiks platformām atbildību par to algoritmiem un uzlabos satura moderāciju.

EP deputāti šodien apstiprināja priekšlikuma tekstu ar 530 balsīm par, 78 — pret un 80 deputātiem atturoties, tādējādi dodot zaļo gaismu Parlamenta sarunām ar Padomi, kurā patlaban dalībvalstis pārstāv prezidējošā valsts Francija.

Pēc balsojuma Parlamenta galvenā sarunvedēja Kristela Šaldemūse (S&D, Dānija) sacīja: “Šodienas balsojums liecina, ka Eiropas Parlamenta deputāti un ES pilsoņi vēlas vērienīgu un nākotnei piemērotu digitālo regulējumu. Divdesmit gadu laikā kopš e-komercijas direktīvas pieņemšanas ir daudz kas mainījies. Tiešsaistes platformas ir kļuvušas arvien nozīmīgākas mūsu ikdienas dzīvē, radot jaunas iespējas, bet arī jaunus riskus. Mūsu pienākums ir nodrošināt, lai tas, kas ir nelikumīgs bezsaistē, būtu nelikumīgs arī tiešsaistē. Mums ir jānodrošina digitālās jomas regulējums, kas darbojas patērētāju un iedzīvotāju labā. Tagad varam sākt sarunas ar Padomi, un es ticu, ka mēs spēsim šos jautājumus atrisināt.”

Nelikumīga satura izņemšana un dezinformācijas izplatīšanas novēršana

Digitālo pakalpojumu akta priekšlikumā noteikti skaidri pienākumi un atbildība starpniecības pakalpojumu sniedzējiem, it īpaši tiešsaistes platformām, piemēram, sociālajiem medijiem un tiešsaistes tirdzniecības vietām.

Ar Digitālo pakalpojumu aktu paredzēts ieviest paziņošanas un rīcības mehānismu (un attiecīgos aizsardzības pasākumus), kas lietotājiem ļaus ziņot par nelikumīgiem tiešsaistes produktiem, pakalpojumiem vai saturu, lai mitināšanas pakalpojumu sniedzējs tos izņemtu. Pakalpojumu sniedzējiem pēc paziņojumu saņemšanas būs jārīkojas bez kavēšanās, “ņemot vērā paziņotā nelikumīgā satura veidu un rīcības steidzamību”. Parlamenta deputāti akta priekšlikumā iekļāva stingrākus aizsardzības pasākumus, tādā veidā gādājot par to, lai šādus paziņojumus pakalpojumu sniedzējs neapstrādātu patvaļīgi un diskriminējoši un lai šajā procesā tiktu ievērotas pamattiesības, tostarp vārda brīvība.

Eiropas Parlaments uzskata, ka tiešsaistes tirdzniecības vietām ir jārūpējas par to, lai patērētāji tiešsaistē iegādātos drošus produktus, tāpēc tām noteikts stingrāks pienākums izpētīt un pārzināt savus tirgotājus.

Vairāk pienākumu ļoti lielām platformām

Ļoti lielās platformās nelikumīga un kaitīga satura izplatīšana rada īpaši augstu risku, tāpēc uz tām attieksies īpaši pienākumi. Šīm platformām būs jāievēro noteikumi par obligātiem riska novērtējumiem, riska mazināšanas pasākumiem, neatkarīgām revīzijām un ieteikumu sistēmu (proti, algoritmu, kas nosaka, kādu saturu lietotāji redz) caurskatāmību. Tādā veidā Digitālo pakalpojumu akts palīdzēs cīnīties pret kaitīgu saturu (kas ne vienmēr ir nelikumīgs) un dezinformācijas izplatīšanu.

Citi būtiski aspekti

Parlaments Komisijas tiesību akta sākotnējā priekšlikumā ierosināja vēl šādas papildu izmaiņas:

  • no dažiem Digitālo pakalpojumu aktā noteiktajiem pienākumiem jāatbrīvo mikrouzņēmumi un mazie uzņēmumi;
  • mērķorientēta reklāma: jāgādā par to, lai visi pakalpojumu saņēmēji varētu izdarīt apzinātāku izvēli, kas balstīta uz pārredzamu informāciju, tostarp informāciju par to, kā viņu dati ļaus pakalpojuma sniedzējam pelnīt. Jānodrošina, ka nesniegt piekrišanu nav sarežģītāk vai laikietilpīgāk nekā sniegt piekrišanu. Ja pakalpojuma saņēmēji nedod piekrišanu vai to atsauc, viņiem jādod citas iespējas piekļūt tiešsaistes platformai, piemēram, “iespējas, kuru pamatā ir reklāma bez sekošanas”
  • jāaizliedz mērķtiecīgas atlases metodes, kurās tiek lietoti nepilngadīgo dati ar mērķi viņiem rādīt reklāmas, kā arī personu atlase pēc īpašām datu kategorijām, kas ļauj mērķēt reklāmu uz neaizsargātām grupām;
  • kompensācija: digitālo pakalpojumu saņēmējiem un organizācijām, kas tās pārstāv, jābūt garantētai iespējai saņemt kompensāciju par jebkādu kaitējumu, kas radies tā dēļ, ka platformas nav pienācīgi pildījušas savus pienākumus;
  • tiešsaistes platformām jāaizliedz izmantot maldināšanas vai uzvedināšanas metodes un ietekmēt lietotāju uzvedību ar maldinošām saskarnēm;
  • plašākas izvēles iespējas attiecībā uz to, kādā veidā algoritms nosaka parādītās informācijas secību: lielajām tiešsaistes platformām ir jāpiedāvā vismaz viena ieteikumu sistēma, kas nav balstīta uz profilēšanu.

Citi plenārsēdē apstiprinātie grozījumi attiecas uz nepieciešamību pakalpojumu sniedzējiem savos noteikumos ievērot vārda brīvību un plašsaziņas līdzekļu brīvību un plurālismu, kā arī jauns noteikums par tiesībām izmantot un maksāt par digitālajiem pakalpojumiem anonīmi (visi plenārsēdē iesniegtie grozījumi atrodami šeit).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties