15. Februāris 2022 16:33
Jaunumi / Satversmei - 100
“Jurista Vārda” veltījums Satversmes simtgadei: 51 eseja par Latvijas konstitūciju
Alīna Kļaviņa

Tieši 100 gadus pēc tam, kad 1922. gada 15. februārī Satversmes sapulce nobalsoja par Satversmes redakciju, kas stājās spēkā tā paša gada 7. novembrī, pie lasītājiem dodas “Jurista Vārda” eseju krājums, kurā aplūkoti tās būtiskākie jēdzieni. Tas ir žurnāla un tā autoru veltījums vienai no pasaules vecākajām dzīvajām demokrātiskajām konstitūcijām pasaulē, kā arī aicinājums visai Latvijas sabiedrībai – ne tikai juristiem – lasīt, iedziļināties un domāt par mūsu valsts pamatlikumu un tajā nostiprinātajām vērtībām.

Eseju krājuma iecere ir divējāda – vēlreiz iedziļināties Satversmes pamatjēdzienu saturā (un konstatēt, vai tas 100 gadu laikā ir mainījies), kā arī uzrādīt problēmas un nākotnes izaicinājumus, kas saistīti ar šiem jēdzieniem. Eseju forma tika izvēlēta apzināti – lai ļautu to autoriem brīvāk nekā ierastajā zinātniskajā formātā paust savu personisko viedokli, arī apzināti izaicinot citus juristus un visu sabiedrību uz diskusiju un jaunām idejām.

Žurnāla “Jurista Vārds” redakcija uzskata, ka Satversmes simtgade ir iemesls ne tikai svinēt un lepoties, ka, neskatoties uz pašmāju autoritārisma un vairākkārtēju, ilgstošu ārvalstu okupāciju, Latvijas konstitūcija efektīvi darbojas arī gadsimtu pēc pieņemšanas. Šāda jubileja vienmēr aicina arī iedziļināties un censties saprast: vai 21. gadsimta Latvija ir tāda, kā to vēlējās redzēt Satversmes tēvi; vai Satversme ir tikusi līdzi Latvijas tautas vajadzībām simt gadu laikā; ar kādu saturu mūsdienu tiesībnieki šobrīd piepilda Satversmes jēdzienus; kādam Latvijas tiesiskajam pamatam un politiskajam ietvaram vajadzētu būt pēc vēl simts gadiem?

Krājumā lasāma 51 eseja, un tās saturiski iespējams iedalīt trīs tematiskās grupās. Pirmkārt, tās ir esejas, kas aplūko lielās idejas un ideālus, kas atrodas mūsdienu Latvijas valsts pamatos: Latvijas tauta; Valstsgriba; Republika; Demokrātija; Neatkarība; Eiropas Savienība u.c. Otrajā eseju grupā aplūkoti Satversmes jēdzieni, kas apliecina, ka Latvijas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts centrā atrodas cilvēks un tā aizsardzība: Pamattiesības; Cilvēka cieņa; Dzīvība; Brīvība; Vienlīdzība; Diskriminācijas aizliegums; Personas neaizskaramība; Privātums; Ģimene u.c. Trešo grupu veido esejas, kas analizē ar valsts un sabiedrības savstarpējām attiecībām un valsts organizēšanu saistītus jēdzienus, un tie ir: Tiesiska valsts; Taisnīga tiesa; Kopējais labums; Solidaritāte; Sociāli atbildīga valsts; Labklājība; Piedalīšanās valsts darbībā; Vēlēšanas; Valsts pārvaldes iestādes; Pašvaldība u.c.

“Jurista Vārds” izsaka sirsnīgu pateicību visiem eseju autoriem – izciliem dažādu paaudžu, skolu, pasaules uzskatu, tiesību nozaru un profesiju Latvijas juristiem, kas bija gatavi dalīties savās domās par Satversmi un piekrita redakcijas ierosinājumam izmēģināt līdz šim neierasto tiesībpolitiskās publicistikas žanru.

Eseju krājumu (gramatžurnālu) saņems visi žurnāla “Jurista Vārds” abonementi, kā arī esejas būs pieejamas abonentiem portālā juristavards.lv. Grāmatžurnālu varēs iegādāties arī mazumtirdzniecībā (juristavards.lv/veikals/).

Vēloties veicināt plašas sabiedrības interesi par Satversmi, visas esejas portālā juristavards.lv ir atvērtas brīvpieejai ikvienam interesentam, ne tikai žurnāla abonentiem, un tās pieejamas šeit, žurnāla sadaļā. Tādējādi “Jurista Vārds” pievienojas Satversmes simtgadei izvēlētajam moto “Atver Satversmi!”, kas aicina ikvienu Latvijas pilsoni iepazīt valsts pamatlikumu. Plašāk par citiem izglītojošiem pasākumiem, kas veltīti Satversmes simtgadei, skat., starpinstitūciju mājaslapā satversme100.lv.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
SATVERSMEI - 100
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties