23. Februāris 2022 13:59
Jaunumi
Vebinārs par Eiropas Savienības tiesas un citu Eiropas tiesu nākotni

Komunisma sabrukums Centrālajā un Austrumeiropā ir radījis īpašu iespēju izveidot demokrātiskas sabiedrības šajā pasaules daļā. Tomēr kopš 2008. gada ekonomiskās krīzes, kā arī ejot cauri pandēmijai, Eiropā pieņemas spēkā populistu kustības, kas atkāpjas no tiesiskuma principa, virzoties uz to, ka likums ir tikai tukša čaula.

Aicinām piedalīties semināru sērijas “Pavasaris ar likuma varu centrālajā un Austrumeiropā” noslēdzošajā pasākumā 2022. gada 4. martā plkst. 15.00 tiešsaistē, kurā par Eiropas tiesu judikatūru un tās piemērošanas mērogu diskutēs Rīgas Juridiskās augstskolas profesore un Eiropas Savienības Tiesas tiesnese Ineta Ziemele, Ņujorkas Universitātes profesors Džozefs Veilers, Kentas Universitātes profesore Anneli Albi un Centrāleiropas Universitātes profesors Andrešs Sajo. Paneļdiskusiju vadīs bijušais Polijas cilvēktiesību komisārs un SWPS universitātes Juridiskās fakultātes dekāns Adams Bodnars.

Iepriekšējos semināros tika apspriesta tiesiskuma koncepta nozīme praksē, Eiropas Cilvēktiesību tiesas aktivitātes un pretrunas, ar ko saistās tiesu neatkarība Eiropā. Secinājumi no šīm diskusijām liecina, ka Eiropas tiesu nolēmumu izpilde ir atkarīga no dalībvalstu politiskās gribas. Šīs gribas trūkums parasti tiek manifestēts ar šo lēmumu ignorēšanu, gadījumos, kad tie var ietekmēt dalībvalstu iekšpolitiku, kā arī gadījumos, kad Eiropas institūcijas ir spiestas aprēķināt politiskos zaudējumus un ieguvumus.

Galvenais jautājums, kas tiks uzdots paneļdiskusijas dalībniekiem: kādā mērā tiesu prakse ir vispārēji piemērojama? Vai mēs varam formulēt universālu tiesiskuma standartu, kas būtu piemērojams visā Eiropā, vai tā vietā būtu ciešāk jāfokusējas uz vietējo kontekstu, aizsargājot būtiskās vērtības.

Diskusija notiks angļu valodā.

Vairāk informācijas un reģistrācija vebināram šeit.

Vebināru sēriju “Pavasaris ar likuma varu centrālajā un Austrumeiropā” rīko SWPS universitāte (Polija) un Rīgas Juridiskā augstskola, tās mērķis ir paplašināt dalībnieku priekšstatus par likuma varas sistēmu, tās specifiku Centrālajā un Austrumeiropā, kā arī slazdiem, kas apdraud sabiedrību ceļā uz pilnīgi demokrātiskas politiskās kopienas izveidošanu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties