12. Jūlijs 2022 17:06
Jaunumi
Trešdien sākas kandidātu sarakstu iesniegšana 14. Saeimas vēlēšanām

Trešdien, 13. jūlijā, sāksies un līdz 2. augustam turpināsies deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 14. Saeimas vēlēšanām, kas notiks šā gada 1. oktobrī.

Kandidātu saraksti iesniedzami Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), un ar pieteiktajiem sarakstiem pēc to pieņemšanas varēs iepazīties vietnē https://sv2022.cvk.lv.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā vecāki par 21 gadu, ja uz viņu neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem. Kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām drīkst iesniegt Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētas partijas un reģistrētas partiju apvienības. Lai varētu iesniegt kandidātu sarakstu, partijai ir jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un tajā ir jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, tajā ietilpstošajām partijām arī jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. 14. Saeimas vēlēšanās termiņš, līdz kuram jābūt dibinātām partijām, lai varētu iesniegt deputātu kandidātu sarakstu, ir 2021. gada 30. septembris.

Kandidātu saraksts un tam pievienojamie dokumenti sagatavojami, izmantojot CVK lietojumprogrammu. Kandidātu sarakstam jāpievieno priekšvēlēšanu programma, kuras apjoms nepārsniedz 4000 iespiedzīmes.

Drošības nauda par kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām ir 1400 eiro. Iemaksātā drošības nauda dod tiesības iesniegt viena nosaukuma kandidātu sarakstus visos vēlēšanu apgabalos, un tā tiek atmaksāta, ja šā nosaukuma kandidātu saraksts saņēmis divus vai vairāk procentus no nodoto derīgo balsu skaita. Savukārt, ja tiek saņemts mazāk par diviem procentiem no nodoto derīgo balsu skaita, CVK drošības naudu iemaksā valsts budžetā.

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali - Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale, un no katra apgabala Saeimā jāievēl noteikts deputātu skaits. Vēlēšanu apgabalos ievēlējamo deputātu skaitu noteica CVK proporcionāli apgabala vēlētāju skaitam, kāds bija reģistrēts Fizisko personu reģistrā četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31. maijā. Saeimas vēlēšanu likums noteic, ka ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam. Rīgas vēlēšanu apgabalā 14. Saeimas vēlēšanās ir 36 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 26 deputātu vietas, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalos katrā pa 13 deputātu vietām, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 12 deputātu vietas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties