2. Novembris 2022 13:57
Jaunumi
Ar mērķi mazināt administratīvo slogu pārskata pilnvarojumu pašvaldībām izdot saistošos noteikumus

2. novembrī Ministru kabinets izskatīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par pašvaldību saistošo noteikumu izdošanas pilnvarojumu". Tā ietvaros VARAM apkopoja valsts iestāžu viedokļus un priekšlikumus par pašvaldību pilnvarojumiem izdot saistošos noteikumus un to piemērošanas praksi.

Ministrs Artūrs Toms Plešs: "Šobrīd pilnvarojumi, kas sniedz pašvaldībām ekskluzīvu kompetenci patstāvīgi lemt par atsevišķiem jautājumiem, ir noteikti ap 150 dažādās normās. Sadarbībā ar citu nozaru ministrijām veicām analīzi ar mērķi mazināt administratīvo slogu, sekmēt tiesisko skaidrību un noteiktību, lai jautājumi, kuros nav nepieciešams specifisks, katrai teritorijai atšķirīgs regulējums, varētu tikt noregulēti vienveidīgi visā valstī, vienlaikus nodrošinot arī lielāku tiesisko stabilitāti un skaidrību iedzīvotājiem par viņu tiesībām un pienākumiem, uzturoties dažādu pašvaldību administratīvajās teritorijās."

Šodien apstiprinātais ziņojums paredz gan uzdevumus, lai pārskatītu spēkā esošās normas un, kur tas nepieciešams, strādātu pie vienota regulējuma, gan arī pienākumu nākotnē rūpīgi vērtēt to, vai pastāv pietiekams pamats kāda jautājuma risināšanu nodot pašvaldībai.

Tā, piemēram, attiecībā uz jau spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem ir rosināts noteikt vienotu pieeju jautājumos par pirotehnikas izstrādājumu izmantošanu t.sk. vietas un laika ierobežojumiem, paredzēt vienotu kārtību pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanai, kas līdz šim bija katras pašvaldības kompetencē nodoti jautājumi.

Savukārt izstrādājot priekšlikumus par jauna pilnvarojuma došanu pašvaldībai noregulēt kādu jautājumu vietējā līmenī, būs jāizvērtē vai attiecīgajā jomā apstākļi pašvaldībās ir tik atšķirīgi, ka nevar piemērot vienotu tiesisko regulējumu, un šis izvērtējums jāiekļauj tiesību akta projekta anotācijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties