15. Decembris 2022 17:39
Jaunumi
Korupcijas skandāls: Eiropas Parlamenta deputāti uzsāk reformas, lai vairotu pārredzamību

Eiropas Parlaments reaģē uz nesen izteiktajām apsūdzībām korupcijā, uzsākot tūlītējas reformas un prasot novērst nepilnības esošajos pretkorupcijas noteikumos.

Parlaments pēc otrdienas debatēm ar 541 balsi par, divām pret un trim atturoties pieņēma rezolūciju saistībā ar aizdomām par Kataras īstenotu korupciju un plašāku nepieciešamību pēc pārredzamības ES iestādēs.

Deputāti rezolūcijā pauž sašutumu par Eiropas Parlamenta deputātu, bijušo deputātu un darbinieku iespējamo korupciju, nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un līdzdalību noziedzīgā organizācijā. Viņi atbalsta Parlamenta pilnīgu sadarbību ar notiekošo kriminālizmeklēšanu, norādot, ka ES iestāžu iekšējās uzraudzības un brīdināšanas mehānismi ir cietuši “dramatisku neveiksmi”.

EP deputāti tāpat pauž visstingrāko nosodījumu par Kataras iespējamiem korupcijas mēģinājumiem, kas ir “nopietna ārvalstu iejaukšanās ES demokrātiskajos procesos”.

Nekavējoties jāpārtrauc darbs pie likumdošanas, kas saistīta ar Kataru

EP deputāti paziņo, ka aptur darbu pie likumdošanas dokumentiem, kas attiecas uz Kataru, jo īpaši attiecībā uz vīzu režīma liberalizāciju, ES nolīgumu ar Kataru aviācijas jomā un plānotajiem apmeklējumiem – līdz brīdim, kad tiks noskaidroti lietas apstākļi.

Viņi arī steidzami prasa apturēt Kataras interešu pārstāvju caurlaides līdz brīdim, kad tiesas izmeklēšana sniegs skaidrojumus.

Parlamenta noteikumu reforma

EP deputāti pauž bažas par iespējamiem interešu konfliktiem, ko rada deputātu “blakusdarbi”, īpaši tad, ja viņi darbojas vadošos amatos, padomēs, konsultatīvajās padomēs vai kā konsultanti bankās, daudznacionālos uzņēmumos vai biržā kotētos uzņēmumos. Viņi arī atbalsta deputātu aktīvu deklarēšanu katra pilnvaru termiņa sākumā un beigās. Aktīvu deklarācijas varētu būt pieejamas tikai attiecīgajām iestādēm, lai nopietnu apsūdzību gadījumā tās varētu pārbaudīt.

Viņi apņemas nodrošināt savu papildienākumu pilnīgu pārredzamību un prasa aizliegt EP deputātu un politisko grupu darbinieku ārēju finansēšanu, tāpat arī strādāt pie tā, lai ES līmenī aizliegtu trešo valstu ziedojumus EP deputātiem un politiskajām partijām, un aicina Komisiju steidzami iesniegt atbilstošu priekšlikumu.

Viņi ierosina ieviest nogaidīšanas periodu bijušajiem EP deputātiem, lai izvairītos no tā dēvētā virpuļdurvju efekta negatīvās ietekmes.

Tāpat deputāti pieprasa, lai Pārredzamības reģistrs kļūtu obligāts, tiktu attiecināts arī uz bijušajiem deputātiem un tiktu stiprināts, palielinot budžetu un darbinieku skaitu, lai varētu rūpīgāk pārbaudīt informāciju.

Viņi apņemas izveidot izmeklēšanas komiteju, ņemot vērā kriminālizmeklēšanas un iespējamo tiesvedību rezultātus, lai izmeklētu korupcijas gadījumus un trešo valstu nepienācīgas darbības, kā arī īpašo komiteju, lai apzinātu iespējamos trūkumus Eiropas Parlamenta noteikumos un iesniegtu reformu priekšlikumus.

Tāpat viņi prasa iecelt īpašu priekšsēdētājas vietnieku, kas būtu atbildīgs par integritāti un cīņu pret korupciju un ārvalstu iejaukšanos.

Atzīstot, ka parlamentāro sadraudzības grupu pienācīga regulēšana un uzraudzība ir priekšnoteikums to turpmākai pastāvēšanai Parlamentā, viņi uzdod kvestoriem īstenot spēkā esošos noteikumus un izstrādāt un uzturēt pieejamu sadraudzības grupu un deklarāciju reģistru. Viņi arī prasa publiskot EP deputātu ierosināto tekstu un grozījumu ietekmi uz tiesību aktiem

Citas ES iestādes un aģentūras

EP deputāti mudina Komisiju pēc iespējas drīzāk iesniegt priekšlikumu ētikas struktūras izveidei, ko Parlaments ierosināja 2021. gada septembrī, kā arī ierosina uzlabojumus ES Civildienesta noteikumos, lai tos saskaņotu ar Trauksmes cēlēju direktīvu.

Tāpat Parlaments uzsver uzsver Eiropas Prokuratūras, ES Aģentūras tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās (Eurojust), Eiropola un Eiropas Biroja krāpšanas apkarošanai (OLAF) nozīmi cīņā pret korupciju un aicina stiprināt to spējas un sadarbību, izstrādājot arī kopīgus pretkorupcijas noteikumus, kas piemērojami deputātiem un ES struktūru darbiniekiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties