31. Marts 2023 15:40
Jaunumi
Par dienesta viltojumu notiesā divas pašvaldības amatpersonas

2023. gada 31. martā Daugavpils tiesa, izskatot lietu, kurā apsūdzētas divas pašvaldības amatpersonas par to, ka personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās izdarīja dokumenta viltošanu un viltota dokumenta izsniegšanu, apzinoties, ka dokuments ir viltots, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina šīs personas par vainīgām minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un vienu sodīja ar sabiedrisko darbu uz 80 stundām, bet otru – ar naudas sodu 7440 eiro apmērā. Tāpat abām apsūdzētajām personām ar tiesas spriedumu atņemtas tiesības vienu gadu ieņemt amatu pašvaldībās un valsts iestādēs, kas dod tiesības rīkoties ar publiskas personas, tās kapitālsabiedrības mantu vai finanšu līdzekļiem.

Kā iepriekš prokuratūra informēja, kādas pašvaldības amatpersona nolūkā piešķirt pašvaldības finansējumu kādas biedrības projektam, būdama pašvaldības mazo grantu projektu izvērtēšanas komisijas locekle, ļaunprātīgi izmantoja savas pilnvaras, piekļuva pašvaldības dienesta datoram, kurā datordrukā atradās izvērtēšanas komisijas sanāksmes protokols, kurš saturēja patiesas ziņas, un uzsāka šā dokumenta falsifikāciju, veicot tajā labojumus. Amatpersona protokolā aizstāja viena biedrības sagatavotā projekta nosaukumu ar citu šīs pašas biedrības sagatavotā projekta nosaukumu, apzinoties, ka citi izvērtēšanas komisijas locekļi par finansiālo atbalstu šim projektam nav balsojuši. Amatpersona veica labojumus arī projekta īstenošanai piešķiramā finansējuma apjomā. Izmantojot viltu, maldinot, ka izmaiņas tika saskaņotas, amatpersona panāca, ka komisijas sanāksmes protokolu parakstīja sanāksmes protokolētāja.

Pēc šo darbību veikšanas amatpersona saskaņā ar iepriekšējo noziedzīgo vienošanos nodeva falsificēto izvērtēšanas komisijas sanāksmes protokolu parakstīt otrai apsūdzētajai amatpersonai, pēc kā sastādīja līgumu par projekta ieviešanu un nodeva to parakstīt otrai apsūdzētajai amatpersonai. Pēc tam līgumu parakstīja arī biedrības valdes loceklis, būdams maldināts par to, ka izvērtēšanas komisija sniedza finansiālo atbalstu konkrētajam projektam.

Daugavpils prokuratūras prokurors ir apmierināts ar tiesas piespriesto sodu un neplāno lūgt tiesu sagatavot pilnu spriedumu.

Savukārt pārējās procesā iesaistītās personas desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var rakstveidā iesniegt tiesai lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu. Ja šāds lūgums tiek iesniegts, tiesa sagatavo pilnu spriedumu, kuru var pārsūdzēt desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties