28. Aprīlis 2023 15:19
Jaunumi
Tiesu administrācija sniedz ziņojumu Tieslietu padomei par lietu svēršanas modeli
1

Šodien, 28. aprīlī, Tieslietu padome uzklausīja Tiesu administrācijas ziņojumu par lietu sarežģītības pakāpes noteikšanas jeb “lietu svēršanas” modeļa ieviešanu pirmās un otrās instances tiesās.

Lietu sarežģītības pakāpes noteikšanas modelis ir izstrādāts, lai novērtētu tiesu un tiesnešu noslodzi, kā arī lai izlīdzinātu noslodzi starp tiesām un tiesnešiem. Tāpat to varēs izmantot resursu un vakanču plānošanai, tiesnešu darba novērtēšanai, lietu sadalei, kā arī  lietu izskatīšanas termiņu uzraudzībai.

Modelis paredz novērtēt katras tiesā saņemtās lietas sarežģītību punktu sistēmā. Lietas svara noteikšanai visas lietas klasificētas grupās, pamatojoties uz procesa veidiem un tiesību apakšnozarēm. Nākotnē  lietas svēršanu papildinās faktori, kas sarežģī lietas izskatīšanu, piemēram, prasījumu skaits; noziedzīgo nodarījumu skaits; prasītāju, atbildētāju un liecinieku skaits; apsūdzēto, cietušo un liecinieku skaits; lietas pierādījumu un materiālu apjoms; ārvalstu elements, procesuālie lēmumi, kas ietekmē lietas sarežģītību.

Tieslietu padome konceptuāli atbalstīja tā ieviešanu rajona (pilsētas) tiesās.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Let me smile
29. Aprīlis 2023 / 19:27
0
ATBILDĒT
Nodarbošanās ar sīzifa akmeni..
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties