15. Jūnijs 2023 09:09
Jaunumi
Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece tiekas ar Administratīvās rajona tiesas tiesnešiem

Trešdien, 14. jūnijā, Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece Dzintra Balta tikās ar Administratīvās rajona tiesas tiesnešiem. Tikšanās laikā pārrunāti Tieslietu padomes un tiesu darba jautājumi

Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece Dz. Balta informēja Administratīvās rajona tiesas tiesnešus par Tieslietu padomes paveiktajiem un plānotajiem darba uzdevumiem 2023. gadā. „Tieslietu padome strādā pie tiesu darba efektivitātes uzlabošanas un tiesnešu karjeras jautājumiem. Šobrīd notiek arī aktīvs dialogs ar izpildvaru un likumdevējvaru par tiesnešu iecelšanas un apstiprināšanas procesu Saeimā,” norādīja Dz. Balta. Vienlaikus Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece informēja, ka Tieslietu padome ir apstiprinājusi lietu izskatīšanas termiņu standartu 2023. gadam un „lietu svēršanas” modeli, lai cita starpā nodrošinātu kritēriju izstrādi nosakot tiesnešu skaita nepieciešamību Latvijā.

Administratīvās rajona tiesas tiesneši aicināja Tieslietu padomi apsvērt iespēju, kā nodrošināt administratīvo tiesu tiesnešu pārstāvību Tieslietu padomē un tiesnešu pašpārvaldes institūcijās. Tāpat tiesneši vērsa uzmanību uz to, ka būtu jāpārskata esošais normatīvais regulējums par valsts nodevu apmēru, izskatot lietas administratīvā procesa kārtībā.

Pārrunājot tiesu darbinieku un tiesnešu atlases jautājumus, Administratīvās rajona tiesas tiesneši norādīja, ka pastāv ļoti liela tiesu darbinieku mainība un galvenais iemesls tam ir atalgojums. Dz. Balta uzsvēra, ka Tieslietu padome kopā ar Tiesu efektivitātes stiprināšanas darba grupu strādā pie tiesneša palīga institūta pilnveidošanas.

Tiesneši tika informēti arī par to, ka Tieslietu padome 2023. gada 16. jūnija sēdē plāno izskatīt jautājumu par vadlīniju tiesas sprieduma rakstīšanai administratīvajās lietās pirmās un apelācijas instances tiesām apstiprināšanu. Vadlīniju mērķis ir sekmēt spriedumu kvalitātes paaugstināšanos un nodrošināt visās tiesās vienotu pieeju tiesu spriedumu rakstīšanā.

Administratīvās rajona tiesas tiesneši darīja zināmu, ka šobrīd ir nepilnības e-lietas funkcionalitātē, taču viņi ir gatavi ar to strādāt un uz e-lietu raugās ar pozitīvām cerībām. Turklāt Administratīvās rajona tiesas tiesneši aktīvi iesaistās e-lietas darbības problēmu risināšanā, iesniedzot priekšlikumus Tiesu administrācijai.

Tikšanās laikā tika aktualizēts arī jautājums par tulka nodrošināšanu administratīvajā procesā tiesā. Tiesneši norādīja, ka būtu jāizvērtē nepieciešamība visos gadījumos tiesām nodrošināt tulkus administratīvā procesa ietvaros.

Papildu informācija:

Tieslietu padome piedalās tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē, kā arī tiesu sistēmas darba organizācijas pilnveidošanā. Tāpēc, lai nodrošinātu kvalitatīvu un nepastarpinātu dialogu ar tiesu varu, Tieslietu padomes locekļi ir tikušies ar Latgales, Zemgales, Vidzemes, Kurzemes, Rīgas un Administratīvās apgabaltiesu tiesnešiem, kā arī ar Ekonomisko lietu tiesas, Kurzemes, Zemgales rajona tiesu un Rīgas pilsētas tiesas tiesnešiem. Tieslietu padomes locekļiem plānotas darba vizītes uz citām pirmās instances tiesām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties