15. Jūnijs 2023 14:27
Jaunumi
Administratīvie tiesneši diskutē par efektīva administratīvā procesa nodrošināšanu
1

14. jūnijā Augstākajā tiesā notika visu tiesu instanču administratīvo tiesnešu tikšanās. Tās laikā tiesneši diskutēja par aktuāliem tiesību jautājumiem, īpašu uzmanību veltot administratīvā procesa efektivitātei.

Tiesneši bija vienisprātis, ka tiesvedības efektivitāte ir atkarīga no tiesību normu piemērošanas atbilstoši to mērķim, un nav pieļaujama tiesību formāla piemērošana. Tika pārrunāts arī tā dēvētais pilotlietu process, proti, kā efektīvāk organizēt tiesu darbu un informācijas apmaiņu starp tiesām gadījumā, ja tiesā izskatīšanā ir vairākas vienveidīgas lietas, kurās tiek risināts tiesību jautājums, par kuru vēl nav izveidojusies judikatūra.

Tikšanos organizēja un vadīja Senāta Administratīvo lietu departamenta senatori, taču jautājumus, par kuriem būtu nepieciešams diskutēt, iesūtīja visu tiesu instanču administratīvie tiesneši. Līdz ar to tikšanās saturs tradicionāli ir visu tiesu instanču administratīvo tiesnešu kopdarbs.

Diskusijā piedalījās 62 visu tiesu instanču administratīvie tiesneši. Tiesneši, kuri nevarēja piedalīties klātienē, izmantoja attālinātās piedalīšanās iespēju.

Tiesneši tikšanos atzina par savstarpēji bagātinošu. Rezumējot pārrunāto, kāds tiesnesis atzina: lietas ir atšķirīgas, bet jāatceras pamatvērtības. Tāpat tiesneši novērtēja iespēju pēc Covid‑19 izplatību ierobežojošiem pasākumiem atkal satikties klātienē.

Tikšanās noslēgumā tiesneši tika aicināti izmantot un popularizēt Augstākās tiesas izstrādātās animācijas filmas, lai kopīgiem spēkiem tās sasniegtu plašu auditoriju. Animāciju mērķis ir veicināt izpratni par tiesu un tās darbu. Animāciju primārā auditorija ir skolēni, taču tās var būt vienlīdz interesantas arī jauniešiem un pieaugušajiem. Augstākā tiesa šīs animācijas jau demonstrēja Muzeju naktī un sarunu festivālā LAMPA, savukārt kopš 12.jūnija tās ir publiskotas arī Augstākās tiesas YouTube kanālā.

Pēc tikšanās Administratīvās rajona tiesas un Administratīvās apgabaltiesas tiesnešiem bija iespēja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītājas Rasmas Zvejnieces pavadībā doties ekskursijā pa Augstāko tiesu. Tiesneši šo iespēju labprāt izmantoja.

Visu instanču tiesu administratīvo tiesnešu tikšanās ir kļuvusi par ikgadēju tradīciju, kura tika uzturēta arī Covid‑19 pandēmijas laikā, vienīgi mainot tikšanās formātu no klātienes tikšanās uz tikšanos attālināti.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
robots
17. Jūnijs 2023 / 00:05
0
ATBILDĒT
Vai advokātiem arī varētu noorganizēt ekskursiju uz Latvijas Republikas Augstāko tiesu jeb Senātu?
Vai tur ir tiesas sēžu zāles?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties