16. Jūnijs 2023 15:28
Jaunumi
Tieslietu padome pieņem nozīmīgus ar tiesu darba organizāciju saistītus lēmumu

Piektdien, 16. jūnijā, Tieslietu padome apstiprināja vadlīnijas tiesu spriedumu rakstīšanai un izskatīja rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu, Augstākās tiesas budžeta prioritāros pasākumus 2023.-2025. gadam, kā arī grozījumus likumā „Par tiesu varu” un Prokuratūras likumā.

Tieslietu padome apstiprināja Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas izstrādātās vadlīnijas tiesas sprieduma rakstīšanai administratīvajās lietās un civillietās pirmās un apelācijas instances tiesām, lai sekmētu spriedumu kvalitātes paaugstināšanos, un nodrošinātu visās tiesās vienotu pieeju tiesu spriedumu rakstīšanā. Vadlīniju izstrāde sekmē Tieslietu padomes 2021.-2025. gada darbības stratēģijas uzdevumu īstenošanu par tiesu varas efektivitātes un kvalitātes stiprināšanu.

Tāpat Tieslietu padome atbalstīja Tieslietu ministrijas un Augstākās tiesas piedāvātos rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu, Augstākās tiesas budžeta prioritāros pasākumus 2024.-2026. gadam. Augstākās tiesas prioritārie pasākumi – Augstākās tiesas darbiniekiem konkurētspējīga atlīdzība, Centrālās un Austrumeiropas Augstāko tiesu priekšsēdētāju konferences organizēšana un Augstākās tiesas informācijas tehnoloģiju infrastruktūras uzturēšana. Savukārt rajona (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu prioritārie pasākumi – tiesu darbības nodrošināšana un infrastruktūras uzturēšanas izdevumu segšana, Horizon integrācija Valsts vienoto datorizēto zemesgrāmatu un licenču nomas maksas sadārdzinājuma segšana, tiesas sēžu zāļu stacionāro datoru nomaiņa, audio ierakstu sistēmas modernizācija tiesas sēžu zālēs, Tiesu informatīvās sistēmas pilnveide, eZīmoga tehniskā risinājuma ieviešana un E-pierādījumu platformas sistēmas ieviešana starptautiskajā civilprocesā.

Tieslietu padome kopumā atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus likumā „Par tiesu varu” un Prokuratūras likumā, lai izpildītu Satversmes tiesas 2022. gada 15. decembra spriedumu lietā Nr. 2021-41-01. Grozījumi paredz turpmāk veikt tiesneša vai prokurora amata kandidāta individuālu izvērtējumu gadījumā, ja kandidāts aiz neuzmanības ir izdarījis kriminālpārkāpumu vai mazāk smagu noziegumu. Vienlaikus Tieslietu padome aicināja Tieslietu ministriju precizēt piedāvātā tiesiskā regulējuma redakciju jautājumā par tā institucionālo risinājumu – jaunas komisijas izveidi, iepretim esošo institūciju kompetenču paplašināšanai.

Tieslietu padome uzklausīja arī Tiesu administrācijas direktora Andra Munda ziņojumu par Tiesu administrācijas paveikto 2022. gadā. A.Munda informēja, ka 2022. gadā noslēdzās projekts „Justīcija attīstībai”, kura ietvaros paveikti nozīmīgi tiesu sistēmas kvalitātes uzlabošanas projekti. 2022. gadā uzsākts arī Tieslietu akadēmijas projekts, kura mērķis ir izveidot vienotu tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu un izmeklētāju kvalifikācijas pilnveides mācību centru. Tāpat Tiesu administrācija ir aprīkojusi tiesas ar jaunām drošības un darba aizsardzības sistēmām, kā arī nodrošinājusi ergonomiskas darba vietas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties