21. Jūnijs 2023 11:52
Jaunumi
Tieslietu padomes locekļi tiekas ar Rīgas rajona tiesas tiesnešiem

Otrdien, 20. jūnijā, Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs un Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece Dzintra Balta tikās ar Rīgas rajona tiesas tiesnešiem. Tikšanās laikā pārrunāti Tieslietu padomes un tiesas darba jautājumi.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs informēja tiesnešus par Tieslietu padomes dienaskārtībā esošiem uzdevumiem – tiesu varas neatkarības stiprināšana, tiesu kvalitātes un efektivitātes uzlabošana, kā arī kvalificēta personāla piesaiste.

Tieslietu padomes locekļi izteica atzinību Rīgas rajona tiesai par ļoti labiem tiesas darbības rādītājiem.

Pārrunājot tiesnešu atlases kārtību, Rīgas rajona tiesas tiesneši norādīja, ka pastāv problēma atlasīt tiesnešus, kuri varētu strādāt ar zemesgrāmatu lietām. Tiesnešu ieskatā viens no iemesliem varētu būt tas, ka šobrīd nav skaidrības par zemesgrāmatu nākotni, proti, vai šī funkcija arī turpmāk būtu piekritīga tiesām. Tieslietu padomes locekļi informēja, ka 2023. gada 7. jūlijā Tieslietu padomes sēdē Tiesu efektivitātes stiprināšanas darba grupa prezentēs ziņojumu par "Zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu integrācijas rajona (pilsētas) tiesās reformas izvērtēšanu", kurā sniegs arī priekšlikumus Tieslietu padomei turpmākai rīcībai šajā jomā.

Tieslietu padomes locekļi informēja tiesnešus, ka tiesu reformas ietvaros Tieslietu ministrija šobrīd izvērtē Rīgas reģiona tiesu reorganizācijas pabeigšanu un piedāvās atbilstošāko modeli Rīgas rajona tiesas turpmākai darbībai. Tieslietu padome minēto jautājumu plāno skatīt pēc Tieslietu ministrijas saņemtā izvērtējuma šā gada beigās.

Rīgas rajona tiesas tiesneši vērsa arī uzmanību uz kvalificēta personāla trūkumu tiesā, kā arī uz to, ka personāla piesaiste tiesām nenotiek centralizēti, un tiesa patērē savus resursus darbinieku atlasei. Tiesnešu ieskatā būtu nepieciešama arī centralizēta tiesu atbalsta personāla sākotnējā apmācība, lai tiesā ienāktu darbinieki ar priekšzināšanām tiesu darba jautājumos. Tieslietu padomes locekļi informēja, ka Tieslietu padome kopā ar Tiesu efektivitātes stiprināšanas darba grupu un Tiesu administrāciju strādā pie tiesneša palīga institūta pilnveidošanas. Turklāt tiek plānots, ka jaunizveidotajā Tieslietu akadēmijā tiks apmācīti tiesnešu palīgi, lai nodrošinātu, ka tie spēj būtiski atvieglot tiesnešu darbu un sniegt juridisku atbalstu tiesnesim.

Rīgas rajona tiesas tiesneši norādīja arī uz to, ka centralizēti būtu risināmi arī citi ar tiesu darbu saistīti jautājumi, piemēram, tiesu uz zemesgrāmatu nodaļu dokumentu arhivēšana.

Tiesneši atzinīgi vērtēja tikšanos, kuras gaitā bija iespēja tieši no Tieslietu padomes locekļiem noskaidrot interesējošos jautājumus, kā arī norādīt uz sava ikdienas darba problēmjautājumiem uz vērst Tieslietu padomes uzmanību un nepieciešamo risinājumu meklēšanu. Visi bija vienisprāt, ka šādas tikšanās būtu turpināmas regulāri.

Papildu informācija:

Tieslietu padome piedalās tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē, kā arī tiesu sistēmas darba organizācijas pilnveidošanā. Tāpēc, lai nodrošinātu kvalitatīvu un nepastarpinātu dialogu ar tiesu varu, Tieslietu padomes locekļi ir tikušies ar Latgales, Zemgales, Vidzemes, Kurzemes, Rīgas un Administratīvās apgabaltiesu tiesnešiem, kā arī ar Ekonomisko lietu tiesas, Kurzemes, Zemgales, Administratīvā rajona un Rīgas pilsētas tiesas tiesnešiem

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties