29. Jūnijs 2023 10:29
Jaunumi
PTAC soda SIA "EOMA" par negodīgas komercprakses īstenošanu, kā arī bloķē vietni www.saapio.lv

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (turpmāk PTAC) 2023. gada 16. jūnijā ir pieņēmis lēmumu patērētāju kolektīvo interešu pārkāpuma lietā - SIA "EOMA" (turpmāk Sabiedrība) ir piemērota soda nauda 18 000 EUR apmērā, kā arī uzlikts tiesiskais pienākums izbeigt lēmumā konstatēto negodīgo komercpraksi un aizliegta līdzīgas negodīgas komercprakses īstenošana turpmāk. 2023. gada 17. aprīlī PTAC, izvērtējot Sabiedrības īstenoto komercpraksi, ir pieņēmis lēmumu, kas paredz vietnes www.saapio.lv bloķēšanu.

Sabiedrības komercprakse tika īstenota tīmekļvietnē www.saapio.lv (turpmāk Vietne), patērētājiem piedāvājot preces un par to iegādi ar patērētājiem slēdzot distances līgumus. Laika periodā no 2022. gada 21. septembra līdz 2023. gada 23. maijam PTAC saistībā ar Sabiedrības īstenoto komercpraksi ir saņēmis 160 sūdzību. Atbilstoši patērētāju sniegtajai informācijai PTAC konstatēja, ka Sabiedrība nenodrošina patērētājiem Vietnē pasūtīto un apmaksāto preču pienācīgu piegādi. Vienlaikus Sabiedrība neievēro normatīvajos aktos noteiktos patērētāju samaksātās naudas summas atmaksas noteikumus gadījumos, kad patērētāji vienpusēji atkāpjas no noslēgtā līguma, jo nav veikta preces piegāde. Papildus minētajam Sabiedrība izvairās no patērētāju sūdzību izskatīšanas (nav iespējams sazināties ar Sabiedrību) saistībā ar noslēgtajiem līgumiem. Tāpat secināts, ka Vietnē netiek nodrošinātas normatīvajos aktos paredzētās pirmslīguma informācijas un distances līguma noteikumu nodrošināšanas prasības.

Lai izvērtētu konkrēto situāciju, PTAC pieprasīja Sabiedrībai sniegt paskaidrojumus, taču atbildes uz PTAC nosūtītajām vēstulēm netika sniegtas. Izvērtējot konkrēto administratīvo lietu, PTAC secināja, ka Sabiedrības rīcība, negodprātīgi izmantojot Vietni distances tirdzniecības organizēšanai, rada būtisku aizskārumu, tai skaitā zaudējumus, daudziem patērētājiem, tāpēc nolūkā novērst konkrētu patērētāju apdraudējumu PTAC 2023. gada 17. aprīlī pieņēma lēmumu par piekļuves ierobežošanu tiešsaistes saskarnei www.saapio.lv (Vietne) elektronisko sakaru tīklā līdz 2025. gada 11. aprīlim.

Izmeklēšanas laikā PTAC atklāja Sabiedrības darbībā sekojošus pārkāpumus:

  • patērētājiem tiek piedāvātas un pārdotas preces, kuru piegādi Sabiedrība apsolītajā termiņā nevar nodrošināt;
  • patērētājiem netiek atmaksāta pirkuma maksa par nepiegādātajām precēm;
  • patērētājiem saistībā ar noslēgtajiem distances līgumiem netiek nodrošinātas efektīvas saziņas iespējas;
  • patērētājiem netiek nodrošinātas normatīvajos aktos paredzētās pirmslīguma informācijas un distances līguma noteikumu nodrošināšanas prasības.

Ievērojot, ka attiecībā uz noslēgtajiem līgumiem Sabiedrības negodīgā komercprakse nav izbeigta, var tikt turpināta vai atsākta, kā arī to, ka konkrētās negodīgās komercprakses rezultātā saglabājas būtisks patērētāju interešu aizskāruma risks, Sabiedrībai par izdarītajiem pārkāpumiem ir:

  1. uzlikts tiesisks pienākums nekavējoties izbeigt attiecīgo negodīgo komercpraksi;
  2. aizliegta lēmumā norādītā negodīgā komercprakse, ja tā vēl nav uzsākta, bet ir paredzama;
  3. uzlikta soda nauda 18 000 EUR apmērā.

PTAC aicina patērētājus rūpīgi sekot līdzi saviem pirkumiem internetā un iepriekš izlasīt atsauksmes ne tikai par precēm, bet arī par pārdevējiem. Ar lēmuma izrakstu iespējams iepazīties ŠEIT.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties