30. Jūnijs 2023 10:01
Jaunumi
Administratīvā apgabaltiesa atstāj spēkā PTAC lēmumu SIA “Extra credit” lietā

Administratīvā apgabaltiesa atstāj spēkā PTAC lēmumu SIA “Extra credit” lietā, kurā negodīgas komercprakses rezultātā tika nodarīti zaudējumi patērētājiem vairāk nekā 2 miljonu EUR apmērā.

2023. gada 25. maijā otrās instances tiesa - Rīgas administratīvā apgabaltiesa - pasludināja lēmumu administratīvajā lietā, kas ierosināta, pamatojoties uz SIA „Extra Credit” pieteikumu par Patērētāju tiesību aizsardzības centra (turpmāk – PTAC) 2021. gada 14. oktobra lēmuma Nr. 19-pk (turpmāk – Lēmums) atcelšanu. Rīgas administratīvā apgabaltiesa SIA „Extra Credit” pieteikumu noraidīja un Administratīvās rajona tiesas 2022. gada 11. jūlija spriedumu atstāja nemainītu.

PTAC 2021. gada 14. oktobrī pieņēma Lēmumu, uzliekot soda naudu 90 000 EUR apmērā SIA “Extra Credit” par Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteikto kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumu neievērošanu laika posmā no 2019. gada 1. jūlija saistībā ar kredītu pagarinājumu maksām, kā rezultātā patērētājiem radīti zaudējumi vairāk nekā 2 miljonu EUR apmērā, vienlaikus uzliekot tiesisko pienākumu izbeigt lēmumā konstatēto negodīgu komercpraksi. Apstrīdot PTAC Lēmumu, SIA “Extra Credit” 2021. gada nogalē vērsās Administratīvās rajona tiesā.

2019. gada 1. jūlijā Patērētāju tiesību aizsardzības likumā spēkā stājās grozījumi, kuri noteica kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumus - 0,07% dienā visā kredīta līguma termiņā. PTAC uzsver, ka kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumi ir attiecināmi arī uz kredītu pagarināšanas maksām, neatkarīgi no tā, kā tās tiek dēvētas (piemēram, kā “ātrās maksātspējas vērtēšanas komisija” vai maksa “par datu automatizētu iegūšanu”), jo pagarināšanas līguma noslēgšanas brīdī šīs izmaksas kredīta devējam ir zināmas.

PTAC laika posmā no 2019. gada rudens līdz 2021. gada pavasarim, saņemot iesniegumus no patērētajiem, vērtēja SIA “Extra Credit” īstenotās komercprakses atbilstību. Tika konstatēts, ka gadījumos, kad patērētāji izrādīja vēlmi pagarināt atmaksas termiņu kreditēšanas līgumiem, kas noslēgti uz laiku līdz 30 dienām, SIA “Extra Credit” piedāvāja neatbilstošas kredītu pagarināšanas maksas, kas nosauktas par “ātrās maksātspējas vērtēšanas komisiju” un kas 5-7 reizes pārsniedza noteiktos ierobežojumus. Kopumā patērētāji SIA “Extra Credit” pakalpojumu izmantoja 78 133 reizes, samaksājot 2,47 milj. EUR.

PTAC Lēmums uzlika SIA “Extra Credit” tiesisko pienākumu izbeigt šādu konstatēto negodīgo komercpraksi:

  • ierobežot patērētājiem līdz 30 dienām izsniedzamo kredīta lielumu līdz likumā noteiktajai maksimālajai aizdevuma summai – 50% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas;
  • ar patērētājiem noslēgtos līgumus termiņā līdz 30 dienām nepagarināt vairāk nekā 2 reizes atbilstoši likumā noteiktajam;
  • brīdī, kad pēc sākotnējā aizdevuma (termiņā līdz 30 dienām) lietošanas patērētāji vēlas pagarināt aizdevuma atmaksas laiku vēl uz 30 dienām, pārtraukt pieprasīt patērētājiem iesniegt dokumentus maksātspējas izvērtēšanai un pārtraukt piemērot jebkāda veida komisijas maksu par patērētāja kredīta atmaksāšanas spējas izvērtēšanu;
  • pārtraukt saistību izpildes gaitā piemērot komisijas maksu, kas pārsniedz likumā noteiktos kredīta kopējo izmaksu ierobežojumus;
  • ar patērētājiem slēgtajos kreditēšanas līgumos skaidri un lakoniski norādīt aizņēmuma likmi gadā.

PTAC atkārtoti informē, ka patērētajiem, kuri pēc 2019. gada 1. jūlija ir izmantojuši SIA “Extra Credit” pakalpojumu, maksājot ātrās maksātspējas vērtēšanas komisiju un/vai maksu par datu automatizētu iegūšanu, ir tiesības vērsties pie SIA “Extra Credit” ar aicinājumu veikt pārrēķinu un pārmaksas, kas pārsniedz 0,07% dienā, atgriešanu. Tāpat patērētājiem ir tiesības vērsties tiesā par radīto zaudējumu atlīdzību.

Lai uzzinātu par iespējām vērsties tiesā un piedzīt zaudējumus, aicinām vērsties Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijā, rakstot uz e-pastu: iesniegumi@pateretajs.lv. PTAC lēmums pieejams ŠEIT.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties