26. Jūlijs 2023 09:16
Jaunumi
Nākamajā bērnu aizsardzības sistēmas reformas solī varētu izveidot specializētas ģimeņu tiesas

Nākamajā bērnu aizsardzības sistēmas reformas solī varētu izveidot specializētas ģimeņu tiesas vai specializēti tiesneši bērnu tiesību jautājumos, kuru kompetencē būtu izlemt jautājumus ar bērniem, aģentūrai LETA pauda labklājības ministre Evika Siliņa.

Šobrīd, no savas pozīcijas vērtējot bāriņtiesu darbu, ministre ir secinājusi, ka bērna personisko un mantisko interešu un tiesību aizstāvēšana ir tikai daļa no funkcijām un uzdevumiem, kuri tiek veikti. Papildu šiem pienākumiem, bāriņtiesai ir pienākums sniegt apliecinājumus dažādiem darījumiem, pilnvarām un sniegt palīdzību mantojuma lietu kārtošanā, gādāt par mantojuma apsardzību, kā arī izdarīt apliecinājumus.

Siliņa uzsvēra, ka bērna vajadzību konstatēšana un interešu aizstāvībai ir jābūt priekšplānā, it sevišķi reģionos. Šobrīd skaļās pārkāpumu lietas bērnu tiesību jautājumos liecina, ka ir nepieciešama sistēmas pilnveide.

Vienlaikus viņa atzina, ka bāriņtiesas tiek izveidotas un uzturētas no novada vai pašvaldības budžeta. Vēsturiski šāds risinājums ir pamatots, ar vajadzību būt pēc iespējas tuvāk bērniem, lai labāk saprastu to vajadzības un faktiskos apstākļus.

"Tieslietu ministre Inese Lībiņa- Egnere (JV) šā gada sākumā Ministru kabinetā tālākai virzībai uz Saeimu bija iesniegusi likumprojektu par tai neraksturīgo funkciju noņemšanu bāriņtiesām. Izvērtās karstas diskusijas Saeimā un šobrīd likumprojektam ir pagarināts priekšlikumu iesniegšanas termiņš līdz septembra sākumam. Redzot lielo pretestību pārmaiņām bērna interešu labā, esmu domājusi par citām iespējām. Savā resorā esmu jau uzsākusi pirmo darbu- Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) reformu," sacīja ministre.

Viņa norādīja, ka šis ir pirmais solis uz lielākām pārmaiņām, lai bērnam būtu iespēja tikt sadzirdētam un palikt lēmumu pieņemšanas centrā.

Savukārt nākamajā solī varētu tikt izveidotas speciālās Ģimeņu tiesas vai specializēti tiesneši bērnu tiesību jautājumos, kuru kompetencē būtu izlemt jautājumus ar bērniem. Ja VBTAI ir vienas ministrijas ietvaros paveicams darbs, tad specifiskās tiesas izveide ir starpresoru sadarbības rezultāts starp Labklājības, Tieslietu ministrijām un Tieslietu padomi.

Siliņa pārliecināta, ka tas noteikti nav vienas dienas darbs un nepieciešama plašāka diskusija, kā arī Tieslietu ministrijas un Tieslietu padomes kolēģu iesaiste šī jautājuma virzībā. Tāpat nepieciešams arī atbalsts no sabiedrības un ikdienas praktiķiem.

"Skaidrs ir tikai viens - bērnu interesēm un vajadzībām ir jābūt labāk pārstāvētām," uzsvēra ministre.

Kā ziņots, LM plāno mainīt VBTAI zīmolu un nosaukumu, jo institūcija tiekot stigmatizēta. Šobrīd ir uzsākta VBTAI pārveide par "spēcīgu atbalsta resursu" bērniem, vecākiem, kā arī pašvaldībām, tai skaitā bāriņtiesām un sociālajiem dienestiem.

Plānots, ka valdībā tiks iesniegts informatīvais ziņojums, kurā būs noteiktas arī nepieciešamais finansējums.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties