8. Septembris 2023 17:24
Jaunumi
Tieslietu padome pilnveido tiesnešu atlases kārtību

Piektdien, 8. septembrī, Tieslietu padome atbalstīja grozījumus Rajona (pilsētas) tiesas un apgabaltiesas tiesneša amata kandidātu atlases kārtībā un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas reglamentā. Grozījumi izstrādāti, lai pilnveidotu tiesnešu amata kandidātu atlasi un tiesnešu profesionālās darbības vērtēšanu.

Tiesneša amata kandidātu atlases komisijas priekšsēdētāja Dzintra Balta uzsver: „Tiesnešu amatu kandidātu atlases kārtības izveidošana un pilnveide ir daļa no Tieslietu padomes darba, kas vērsts uz tieslietu sistēmas attīstību, tās efektivitātes un kvalitātes nodrošināšanu. Efektivitātes un kvalitātes garants ir augsti kvalificēti juristi ar nevainojamu reputāciju, nobriedušu personību, motivēti un gatavi strādāt valsts labā. Izmaiņas esošajā tiesnešu atlases kārtībā sekmēs šī mērķa sasniegšanu.”

Tiesneša amata kandidātu atlases kārtība ir vienota visiem kandidātiem – esošajiem un topošajiem tiesnešiem.

Vienlaikus pilnveidojot atlases kārtību un Tiesnešu kvalifikācijas reglamentu (tas regulē vienu no atlases daļām – tiesnešu, kas pretendē uz apgabaltiesas tiesneša amatu, profesionālo prasmju izvērtēšanas kārtību) tiek noteikts, ka kandidāta iekļaušanai tiesneša amata kandidātu sarakstā nepieciešams kā profesionālo prasmju, tā arī uzvedības kompetenču sekmīgs vērtējums. Vietu tiesneša amata kandidātu sarakstā un līdz ar to arī iespēju prioritāri aizpildīt kādu no esošajām vakancēm, noteic abu sekmīgo vērtējumu kopsumma.

Tāpat pilnveidojot spēkā esošo regulējumu attiecībā uz pirmās instances tiesas tiesnešiem, kuri kandidē uz apgabaltiesas tiesneša amatu, tiek skaidri nodalīta profesionālo prasmju un uzvedības kompetenču vērtēšana, paredzot, ka profesionālās prasmes vērtē Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija, savukārt uzvedības kompetences – Tiesnešu atlases komisija. Pretendentiem – tiesnešiem, pozitīvu atzinumu par pārcelšanu apgabaltiesas tiesneša amatā (uz kura pamata pretendents tiek iekļauts kandidātu sarakstā) sniedz Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija, ņemot vērā atlasē iegūto kopējo sekmīgo vērtējumu. Ja kāds no vērtējumiem nav sekmīgs, Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija atsaka dot pozitīvu atzinumu pārcelšanai apgabaltiesas tiesneša amatā.

Ar grozījumiem Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas reglamentā paredzēts nodalīt Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas un Tiesnešu atlases komisijas kompetences tiesnešu atlases procesā, kā arī uzlabot tiesnešu profesionālās darbības vērtēšanas procesu, skaidri un izvērsti raksturojot vērtējamās profesionālās prasmes. 

Tiesneša amata kandidātu atlases komisijas priekšsēdētāja Dzintra Balta īpaši uzsvēra, ka šobrīd esošā atlases kārtība ļauj veidot tiesneša amata kandidātu sarakstu neatkarīgi no tā, cik ir vakances uz konkursa izsludināšanas brīdi. Kandidātu rinda ir spēkā trīs gadus un Tieslietu padome var lemt to pagarināt līdz pieciem gadiem. „Tas nozīmē, ka topošajam vai esošajam tiesnesim uz profesionālo izaugsim jālūkojas nākamo trīs gadu perspektīvā, un jau šobrīd ir iespēja kļūt par pretendentu arī uz tādu vakanci, kas vēl tikai atbrīvosies laika periodā, sēdē atzīmēja Dz. Balta.

Tieslietu padome arī lēma, ka nākamā klātienes Latvijas tiesnešu konference notiks 2024. gada 17. maijā.

Savukārt, uzklausot Tiesu administrācijas izstrādātos priekšlikumus apgabaltiesas tiesnešu vakanču aizpildīšanas kārtībā, Tieslietu padome norādīja uz nepieciešamību pilnveidot izstrādāto dokumenta projektu ar metodoloģiju par vakanču aizpildīšanu rajona (pilsētu) tiesās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties