28. Septembris 2023 13:00
Jaunumi
Kopš iebrukuma Ukrainā VDD sācis 40 kriminālprocesus un pārņēmis četras lietas saistībā ar aktivitātēm Krievijas agresīvās ārpolitikas atbalstam

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā aizvadītā gada 24. februārī Valsts drošības dienests (VDD) kopumā sācis 40 kriminālprocesus un no Valsts policijas pārņēmis četrus kriminālprocesus saistībā ar aktivitātēm Krievijas agresīvās ārpolitikas atbalstam, aģentūra LETA uzzināja dienestā.

No minētajiem kopumā 44 kriminālprocesiem 20 kriminālprocesos dienests personu aktivitātēs konstatēja vienlaikus divu noziedzīgu nodarījumu pazīmes, proti, genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu, kā arī nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu pret latviešiem un ukraiņiem.

Deviņi kriminālprocesi sākti par nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Vienā kriminālprocesā VDD personas aktivitātēs konstatēja vienlaikus iespējamu nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu un Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanu (Krimināllikuma 84. pants).

Savukārt astoņi kriminālprocesi sākti par genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu.

Viens kriminālprocess sākts par atbalsta sniegšanu finanšu līdzekļu un citas mantas vākšanā ar nolūku nodot karadarbībā Ukrainā iesaistītajiem Krievijas karavīriem.

Divi kriminālprocesi ir sākti vienlaikus par iespējamu pret Latviju vērstu darbību un palīdzības sniegšanu ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

Divi kriminālprocesi sākti par palīdzības sniegšanu ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā, no kuriem vienā VDD izmeklēšanas gaitā noziedzīgā nodarījuma kvalifikāciju ir mainījis uz smagāku - noziedzīgas organizācijas vadīšana un piedalīšanās šādas organizācijas izdarītajos noziegumos.

Viens kriminālprocess sākts par iespējamu prettiesisku piedalīšanos Krievijas karā pret Ukrainu.

28 no minētajiem kopumā 44 kriminālprocesiem VDD ir ieguvis pierādījumu kopumu prettiesiskajām darbībām un lietu materiālus nosūtījis prokuratūrai, rosinot pret aizdomās turētajām personām sākt kriminālvajāšanu.

Papildus minētajiem 44 kriminālprocesiem kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD ir informējis sabiedrību par četriem kriminālprocesiem, kas sākti uz aizdomu pamata par spiegošanu. Trijos no šiem kriminālprocesiem, kas sākti vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, VDD ir ieguvis nepieciešamos pierādījumus spiegošanai un kriminālprocesu materiālus nosūtījis prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Pašlaik divos no kriminālprocesiem ir stājies spēkā notiesājošs spriedums - piecu un astoņu gadu cietumsods.

Vienā kriminālprocesā persona tai pirmās instances tiesas piespriesto piecu gadu cietumsodu ir pārsūdzējusi. Savukārt izmeklēšana pret šā gada 15. augustā aizdomās par spiegošanu aizturēto tā dēvēto "Baltijas antifašistu" atbalstītāju patlaban turpinās.

Ņemot vērā dienesta darba specifiku un pamatotu slepenību, VDD nevar sniegt informāciju par visām saistībā ar aizdomām par spiegošanu dienesta redzeslokā nonākušām personām vai to skaitu.

VDD informējot sabiedrību par tā redzeslokā nonākušiem spiegošanas gadījumiem tikai tad, kad informācijas publiskošana nevar kaitēt VDD izmeklēšanas vai pretizlūkošanas interesēm.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties