26. Oktobris 2023 16:28
Jaunumi
Saeima pieņem grozījumus saistībā ar Juridiskās palīdzības administrācijas pievienošanu Tiesu administrācijai

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma divus likumprojektus, kas saistīti ar Juridiskās palīdzības administrācijas pievienošanu Tiesu administrācijai.

Grozījumi veikti Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā un likumā "Par valsts kompensāciju cietušajiem" un stāsies spēkā 2024. gada 1. janvārī.

Valdība jūlijā lēma Juridiskās palīdzības administrāciju pievienot Tiesu administrācijai ar mērķi stiprināt juridisko palīdzību Latvijā.

Lēmums pieņemts, izvērtējot iestāžu funkcijas, ar mērķi padarīt tās efektīvākas. Apvienojot resursus vienā iestādē, tikšot mazināta valsts pārvaldes sadrumstalotība, vienlaikus nodrošinot pieejamo resursu racionālu izmantošanu.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) iepriekš uzsvēra, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs var būt drošs, ka arī turpmāk, nonākot cietušā lomā, varēs saņemt juridisko palīdzību un valsts kompensāciju cietušajam.

Līdzšinējā Juridiskās palīdzības administrācijas darbība turpmāk Tiesu administrācijas paspārnē ļaus efektivizēt un stiprināt iestādes administratīvo kapacitāti, attīstīt jaunus pakalpojumu digitālos risinājumus un nodrošinās iespēju piedalīties starptautiski finansētos projektos, tādējādi paplašinot iestādes pakalpojumu pieejamību, norāda Lībiņa-Egnere.

Juridiskās palīdzības administrācija tika dibināta 2006.gadā un līdzdarbojas tiesību uz taisnīgu tiesu procesuālā aspekta nodrošināšanā, sniedzot valsts apmaksātu juridisko palīdzību civillietās, noteikta veida administratīvajās lietās un Satversmes tiesas procesā un nodrošinot kompensācijas cietušajiem.

Ņemot vērā to, ka Juridiskās palīdzības administrācijas veicamās funkcijas un uzdevumi tiek nodoti Tiesu administrācijai, likumā "Par valsts kompensāciju cietušajiem" atsauces uz Juridiskās palīdzības administrāciju ar Tiesu administrāciju, nemainot kompensāciju regulējumu pēc būtības.

Savukārt Tiesu administrācija līdzdarbojas tiesību uz taisnīgu tiesu nodrošināšanas institucionālajā aspektā, sniedzot nepieciešamo tehnisko un administratīvo atbalstu tiesu varai. Apvienojot abu iestāžu funkcijas un darbības jomas, tiks turpinātas un stiprinātas līdzšinējās Juridiskās palīdzības administrācijas funkcijas, vienlaikus tiks sekmēta kompakta valsts pārvaldes institucionālā sistēma un līdzīgo kompetenču centralizācija.

Juridiskās palīdzības administrācijas 33 amata vietas pārņems Tiesu administrācija, lai arī turpmāk nodrošinātu visu funkciju veikšanu.

Izmaiņas Tieslietu ministrijas padotības iestāžu funkcijās notiek atbilstoši "Valsts pārvaldes reformu plānam 2020", kurā viens no uzdevumiem valsts pārvaldes procesu pārskatīšanā bija atbalsta funkciju centralizācija un mazo iestāžu lietderības izvērtēšana, nodrošinot mazo iestāžu efektivitātes celšanu un radniecīgo iestāžu funkciju apvienošanu.

Sekmīgai iestāžu apvienošanai ir izstrādāts rīcības plāns, kas vienlaikus paredz turpmāk lielākas iespējas ieviest ārvalstu finansētus projektus juridiskās palīdzības pakalpojumu attīstībai un attīstīt informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomu, tostarp sekmējot tiesu darba efektivitāti.

Ar 2024. gada 1. janvāri Tiesu administrācija būs Juridiskās palīdzības administrācijas funkciju, pārvaldes uzdevumu, tiesību, saistību, prasību, informācijas sistēmu, mantas, finanšu līdzekļu, lietvedības un arhīva pārņēmēja.

Ar Juridiskās palīdzības administrācijas pievienošanos Tiesu administrācijai saistītos izdevumus paredzēts segt no Juridiskās palīdzības administrācijas līdzekļiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties