27. Oktobris 2023 09:13
Jaunumi
Otrajā vēlēšanu kārtā ievēlēti Tieslietu padomes un tiesnešu pašpārvaldes institūciju locekļi

Ceturtdien, 26. oktobrī, norisinājās Latvijas tiesnešu neklātienes konferences Tieslietu padomes un tiesnešu pašpārvaldes locekļu vēlēšanu otrā kārta. Par Tieslietu padomes locekli ievēlēts Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājs Madars Plepis un par Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekli Zemgales apgabaltiesas tiesnese Marianna Terjuhana, kā arī par Tiesnešu disciplinārkolēģijas locekli ievēta Zemgales apgabaltiesas tiesnese Līga Baltmane-Zepa.

2023. gada 1. novembrī notiks trešā vēlēšanu kārta, jo Tiesnešu disciplinārkolēģijā netika ievēlēti vēl divi nepieciešamie Tiesnešu disciplinārkolēģijas locekļi.

Pamatojoties uz Tiesnešu konferences nolikumu, ja otrajā vēlēšanu kārtā nepieciešamais kandidātu skaits nav saņēmis balsu vairākumu, tiek rīkota trešā kārta. Balsošana trešajā kārtā notiek par tiem kandidātiem, kuri otrajā kārtā saņēmuši vairāk balsu, vēlēšanu sarakstā iekļaujot kandidātu skaitu, kas atbilst vakanču skaitam. Ņemot vērā minēto, trešajā vēlēšanu kārtā tiks balsots par Tiesnešu disciplinārkolēģijas locekļa amata kandidāti Zemgales rajona tiesas tiesnesi Kristīni Vanagu.

Savukārt Tiesnešu disciplinārkolēģijas locekļa amata kandidātam no apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnešu vidus notiks vēlēšanu otrā kārta, tajā tiks balsots par divām kandidātēm – Zemgales apgabaltiesas tiesnesi Inesi Belicku un Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Leldi Graudu.

Jau ziņots, ka Latvijas tiesnešu neklātienes konferencē bija jāievēl viens Tieslietu padomes loceklis no rajona (pilsētas) tiesas tiesnešu vidus, Tienešu kvalifikācijas kolēģijā viens loceklis un Tiesnešu disciplinārkolēģijā septiņi kolēģijas locekļi – divi tiesneši no rajonu (pilsētas) tiesu tiesnešu vidus, trīs apgabaltiesas tiesneši, viens Augtākās tiesas senators no Administratīvo lietu departamenta un viens Augtākās tiesas senators no Civillietu departamenta. Latvijas tiesnešu neklātienes konferences otrajā kārtā tika ievēlēti četri Tiesnešu disciplinārkolēģijas locekļi – Augstākās tiesas Civillietu departamenta senators Valērijs Maksimovs, Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta senatore Līvija Slica, Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis Kaspars Berķis un Administratīvās rajona tiesas tiesnese Ilze Andruškina.

Kopumā Tieslietu padomes un tiesnešu pašpārvaldes locekļu amata kandidātu vēlēšanās šā gada 26. oktobrī piedalījās 406 Latvijas tiesneši.

Papildu informācija:

Tiesnešu konference ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, ko ne retāk kā reizi gadā sasauc Tieslietu padome. Konferencē piedalās rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesneši. Tieslietu padomes apstiprinātais Tiesnešu konferences nolikums nosaka, ka Tiesnešu konference var notikt arī neklātienē, izmantojot informācijas tehnoloģijas.

Tieslietu padome ir koleģiāla institūcija, kas piedalās tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē, kā arī tiesu sistēmas darba organizācijas pilnveidošanā.

Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, kura veic tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanu.

Tiesnešu disciplinārkolēģija ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, kas izskata lietas par rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesnešu disciplinārajiem pārkāpumiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties