2. Novembris 2023 11:13
Jaunumi
Iekšējā drošība – viena no 2024. gada budžeta prioritātēm

Ministru kabinets šodien, 1. novembrī, apstiprināja virzīšanai uz Saeimu 2024. gada budžeta projektu, nosakot iekšējo un ārējo drošību kā vienu no valsts prioritātēm. Iekšlietu nozarē galvenokārt papildus finansējums tiks novirzīts amatpersonu atlīdzības palielināšanai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) struktūrvienību dzīvības glābšanas spēju stiprināšanai un austrumu robežas viedās infrastruktūras izveidei.

2024. gadā tiks turpināta 2023. gadā uzsāktā atlīdzības palielināšana iekšlietu nozares amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. 2024. gadā un turpmākajos gados budžetā šim nolūkam atvēlēti gandrīz 24 milj. eiro ik gadu. Tāpat nākamajā gadā budžetā amatpersonām paredzēti 36,7 milj. eiro pabalstam par katriem pieciem nepārtrauktas izdienas gadiem.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis: “Tuvākajos 10 gados ir jārēķinās ar būtiskām investīcijām valsts iekšējā drošībā. Īpaši šobrīd redzam, kā mūsu dienestu amatpersonas dienu no dienas riskē ar savām dzīvībām, rūpējoties par valsts iekšējo drošību. Tādēļ pienācīgs atalgojums par šo darbu ir mūsu visu prioritāte. 2024. gada budžetā iekļautais papildu finansējums atalgojumam ir tikai sākuma posms. Mans mērķis ir panākt, ka ar vidējā termiņa budžeta palīdzību tiek izlīdzināta atalgojuma starpība starp Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un iekšlietu dienestiem.”

Lai veicinātu VUGD normatīvajos aktos noteikto funkciju un pamatuzdevumu izpildi un nebūtu jālemj par posteņu pagaidu darbības apturēšanu, nākamajā gadā un arī turpmākos gadus dienestam paredzēti papildus 2,6 milj. eiro.

Ņemot vērā Baltkrievijas izvērsto hibrīdkaru uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, papildus līdzekļi tiks atvēlēti robežas stiprināšanai, piešķirot 10,5 milj. eiro dienestu darba intensitātes apmaksai uz austrumu robežas un 25 milj. eiro austrumu robežas tehnoloģiskās infrastruktūras izbūvei. Austrumu robežas tehnoloģiskā infrastruktūra ietver elektronisko sakaru tīklu, elektroapgādes ārējo inženiertīklu, klātbūtnes uztveršanas sistēmu un novērošanas iekārtu, kā arī datu pārraides un apstrādes infrastruktūras un dažādu sensoru uzstādīšanu.

Vēl 2024. gadā 1,5 milj. eiro plānoti nacionālo kiberaizsardzības spēju stiprināšanai un noturībai pret kiberuzbrukumiem.

2024. gada budžetā papildu finansējums ir paredzēts jaunām izglītības programmām Iekšējās drošības akadēmijā, kā arī aprūpes pakalpojumu pieejamībai amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. Tāpat, lai nodrošinātu vienveidīgu un efektīvu Eiropas Savienības  sankciju izpildi, to izpildes sistēmas centralizēšanai budžetā plānoti 2024. gadā – 1,5 milj. eiro, bet 2025. gadā un turpmāk – 1,4 milj. eiro.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties