7. Novembris 2023 11:16
Jaunumi
Tieslietu ministre: Valsts vienotais jurista eksāmens nodrošina labāk sagatavotu juristu ienākšanu darba tirgū

Pirmdien, 6. novembrī, tieslietu ministre bija aicinājusi kopā Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena (turpmāk – Eksāmens) komisiju locekļus - augstskolu un nozares profesionālo organizāciju pārstāvjus, lai atskatītos uz paveikto un pārrunātu nākamo eksāmenu attīstību.

Uzrunājot visu līdzšinējo Eksāmena komisiju locekļus un organizatorus, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norādīja: “Kvalitatīvas juridiskās izglītības nozīmi nevar pārvērtēt. Prieks, ka, pateicoties eksāmenam, darba tirgū nonāk arvien labāk sagatavoti juristi. Demokrātiskas valsts pamatā ir tiesiskums, uz kura balstās viss pārējais – cilvēktiesību ievērošana, sabiedrības drošība, labklājība un laba pārvaldība. Un tieši augstvērtīga juridiskā izglītība un izcili sagatavoti juristi ir viens no pamatelementiem, kas tiesiskumu nodrošina. Tāpat ikviens no tieslietu nozarē strādājošajiem ietekmē tiesiskās apziņas līmeni sabiedrībā un sabiedrības priekšstatu par tiesiskumu. Par to mēs - juristi esam atbildīgi savas valsts un sabiedrības priekšā.”

Pirmais Eksāmens notika 2021. gada vasarā komisijas priekšsēdētājas, Eiropas Savienības Tiesas tiesneses, profesores Inetas Ziemeles vadībā. Tiekoties ar līdzšinējo komisiju locekļiem, prof. I.Ziemele atzīmēja, ka valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena norise ir milzīgs jurista profesijas sasniegums. Eksāmens ir instruments, ar kura palīdzību Latvijas tiesisko sistēmu nodot nākotnē daudz kompetentākās rokās. Pirmais eksāmens tika organizēts pandēmijas laikā nepilnos trīs mēnešos, un visi iesaistītie paveica brīnumu, lai tas notiktu. Arī tagad eksāmena process ir izaicinājumu pilns. Komisijas darbā nepieciešams tiesību jomu dialogs ar mērķi eksāmenā noskaidrot topošā jurista izpratni par tiesībām un spēju saskatīt kopsakarības starp jomām. I. Ziemele Latvijas studējošajiem novēl atjaunot studēšanas kultūru – daudz lasīt, daudz domāt, izmantot visas iespējas sarunāties gan savstarpēji, gan ar profesoriem, lai Latvijas juristi būtu konkurētspējīgi ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskā līmenī.

Eksāmena komisijas priekšsēdētājas, Eiropas Savienības Tiesas ģenerāladvokātes Lailas Medinas vadībā šobrīd tiek organizēts sestais Eksāmens. L.Medina vadot diskusiju ar klātesošo juristu saimi, akcentēja, ka Eksāmenā studentiem ir jāspēj parādīt ne tikai teorētiskās zināšanas par tiesību sistēmu, bet jādemonstrē prasme piemērot tās praktiski. Tāpēc ikvienam, kurš strādā ar studentiem, ir jāiesaistās, jāsadarbojas, lai, augstskolu absolvējot, Latvijas sabiedrība iegūst juristus ar pietiekoši augstu zināšanu un kompetences līmeni, kuri veiksmīgi iekļautos juristu profesionālajās aprindās.

Diskusijas dalībnieki atzina, ka Eksāmens ir ne tikai pārbaudījums studējošajiem, bet ar mācībspēkiem, augstskolām, Tieslietu ministrijai, tāpēc ikvienam iesaistītajam jāapzinās, ka zināšanas ir nevis mērķis, bet gan līdzeklis, lai nodrošinātu, ka sabiedrība jūtas droši tiesiskā un demokrātiskā valstī.

Kā zināms, Eksāmens tiek organizēts divreiz gadā – vasaras un ziemas sesijās, vairākās daļās, lai pārbaudītu studējošo zināšanas un prasmes dažādās jomās - krimināltiesībās un kriminālprocesa tiesībās; civiltiesībās, civilprocesa tiesībās un komerctiesībās; konstitucionālajās tiesībās, administratīvajās tiesības un administratīvā procesa tiesībās; starptautiskās un Eiropas Savienības tiesībās; tiesību teorijā, tiesību filozofijā un Latvijas tiesību vēsturē. Kopš eksāmena ieviešanas eksāmenu ir kārtojuši 418 studējošie, no tiem sekmīgu vērtējumu ir ieguvuši 230 jeb 55 %, to skaitā 116 studējošie eksāmenu nokārtoja ar pirmo mēģinājumu un 114 – ar atkārtotu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties