19. Decembris 2023 15:02
Jaunumi
Paplašinās iespējas pieslēgties e-lietas portālam

Lai nostiprinātu iespēju personām iepazīties ar e-lietas materiāliem, ir paredzēts paplašināt elektroniskos identifikācijas līdzekļus, ar kuru palīdzību būtu iespējams pieslēgties portālam, šodien lēma valdībā.

Līdz šim noteikumos ir nostiprināta iespēja identificēties personām, izmantojot kvalificētus paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas līdzekļus, tad tas attiecīgi ierobežo personu loku, kas procesos elektroniskā vidē izmanto e-lietas portālu, lai iepazītos ar lietas materiāliem un procesuālajiem dokumentiem.

Lai veicinātu plašāku e-lietas portāla lietojamību un nodrošinātu iespēju saņemt un iepazīties ar lietas materiāliem un procesuālajiem dokumentiem arī personām, kurām nav attiecīgo identificēšanās līdzekļu, bija jārod atbilstošs un drošs veids šādas iespējas nodrošināšanai. Līdz ar to ir meklēti risinājumi, kas radītu iespēju piekļūt lietas materiāliem un procesuālajiem dokumentiem skatīšanās režīmā, tai skaitā nodrošinot iespēju izgūt dokumentus no e-lietas portāla personām, kuru rīcībā nav kvalificētu paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas līdzekļu, piemēram, ieslodzījumā esošas personas; personas, kuru rīcībā nav personas apliecības; personas, kurām nav atbilstošu tehnisko līdzekļu.

Vienlaikus, izvērtējot drošības riskus, nav paredzēts atļaut personām, kuras neizmanto tādus elektroniskās identifikācijas veidus, kuri nav pielīdzināmi fiziskās personas identitātes pārbaudei klātienē, iesniegt e-lietas portālā tiesai vai prokuratūrai pieteikumus, iesniegumus u.c. procesuālos dokumentus. Minētais risinājums ir atbilstošs veids, kā nodrošināt atsevišķām personu grupām piekļuvi lietas materiāliem skatīšanās režīmā, nodrošinot iespēju arī lejupielādēt nepieciešamos lietas materiālus, tādējādi padarot e‑lietas portālu pieejamu un samazinot riskus līdz minimumam gan no tiesiskā aspekta, gan arī attiecībā uz personas tiesību aizskārumu digitālā risinājumā.

Lai nodrošinātu personām iespēju piekļūt lietas materiāliem un procesuālajiem dokumentiem skatīšanās režīmā, nodrošinot iespēju arī lejupielādēt nepieciešamos lietas materiālus.

Tiesu administrācija piešķir valsts un pašvaldības iestādes atsevišķiem pārstāvjiem piekļuvi e-lietas portāla administratora videi identifikācijas līdzekļu - lietotājvārda un paroles - izsniegšanai.

Valsts un pašvaldības amatpersona vai norīkotais darbinieks, piemēram, tiesneša palīgs, personai ierodoties klātienē, pārbauda personas identitāti, lūdzot uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, vai pārliecinās par personas identitāti iestādei normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un tehniski pieejamā veidā. Brīdī, kad persona ir identificēta, iestādes atbildīgā persona administratora vidē izveido piekļuves rekvizītus un izsniedz tos personai uz 24 mēnešiem. Personām izsniegtie piekļuves rekvizīti - lietotājvārds un parole - bloķēsies pēc 24 mēnešiem automātiski.

Ir paredzēts, ka persona identificējas e-lietas portālā, izmantojot valsts vai pašvaldības iestādē izsniegtos identificēšanās līdzekļus - lietotājvārdu un paroli, bet tai nav pieejama e-veidlapu un procesuālu dokumentu iesniegšanas funkcionalitāte, līdz ar to persona nevarēs iesniegt jebkāda veida pieteikumus, sūdzības, proti, persona, pieslēdzoties e-lietas portālam, izmantojot valsts vai pašvaldības iestādē izsniegto lietotājvārdu un paroli, varēs iepazīties tikai ar lietas materiāliem un procesuālajiem dokumentiem, ar kuriem tai ir tiesības iepazīties atbilstoši procesu normatīvajos aktos nostiprinātajam regulējumam.

Šajā gadījumā, personai tiek nodrošināta identiska informācijas pieejamība, līdzīgi kā gadījumā, kad procesa virzītājs vai tiesa personai nodrošina iespēju iepazīties un saņemt lietas materiālus papīra formātā. Personai e-lietas portālā ir jāidentificējas septiņu dienu laikā pēc lietotājvārda un paroles izsniegšanas un, pirmo reizi pieslēdzoties e-lietas portālam, būs obligāti jānomaina sākotnēji izsniegtā parole.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties