26. Janvāris 2024 13:46
Jaunumi
Tieslietu padome atbalsta Mārtiņa Mita kandidatūru Satversmes tiesas tiesneša amatam

Piektdien, 26. janvārī, notika Tieslietu padomes sēde, kurā Tieslietu padomes locekļi uzklausīja Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātu Mārtiņu Mitu. Tieslietu padome pieņēma lēmumu atbalstīt Mārtiņa Mita kandidatūru Satversmes tiesas tiesneša amatam.

Mārtiņš Mits ir ieguvis tiesību zinātņu doktora grādu ar specializāciju Starptautiskajās publiskajās tiesībās Lundas Universitātē, Zviedrijā. Kopš 2015. gada ir Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis.

Saeimas deputāti Satversmes tiesas tiesneša amatam izvirzīja Mārtiņu Mitu un, pamatojoties uz Satversmes tiesas likumu, Saeimas prezidijam par Satversmes tiesas tiesneša kandidātu ir jāinformē Tieslietu padome, uzaicinot sniegt viedokli.

Tāpat Tieslietu padome uz pieciem gadiem Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja vietnieka amatā iecēla Rīgas rajona tiesas tiesnesi Santu Bernhardi, bet Latgales rajona tiesas priekšsēdētāja vietnieka amatā – Latgales rajona tiesas tiesnesi Ivaru Dzindzuku.

Tiesnešu ētikas komisijas priekšsēdētāja Dace Skrauple informēja Tieslietu padomi par komisijas aktualitātēm. Tiesnešu ētikas komisija ir publicējusi jau otro grāmatu „Tiesnešu ētikas komisijas atziņu krājums 2017-2023”. Grāmatā apkopoti Tiesnešu ētikas komisijas sniegtie skaidrojumi un atzinumi par tiesnešu profesionālo ētiku. Vienlaikus Tiesnešu ētikas komisijas priekšsēdētāja Dace Skrauple aicināja Tieslietu padomi pievērst uzmanību ne tikai tiesnešu profesionālo zināšanu pilnveidei, bet arī tiesnešu apmācībām ētikas jautājumos un psiholoģiskā atbalsta sniegšanai tiesnešiem.

Tieslietu padome nolēma, ka 2024. gada 17. maija Latvijas tiesnešu konferences pamattēma būs „Tiesnesis 21. gadsimta sabiedrībā”.

Tieslietu padomes sekretariāta padomnieks Rihards Veinbergs prezentēja tiesnešu aptaujas rezultātus. Aptauja veikta ar mērķi noskaidrot vairākus ar tiesnešu darbu un tiesu darba organizāciju saistītus jautājumus, lai plānotu Tieslietu padomes darba prioritātes un reģionālās vizītes uz tiesām.

Tieslietu padome jautājumu par kārtības apstiprināšanu, kādā turpmāk Tieslietu padomes izveidotā komisija lems par atļaujas izsniegšanu personai piedalīties tiesneša vai prokurora amata kandidātu atlasē, ja tā ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu aiz neuzmanības, skatīs rakstveida procesā.

Papildu informācija:

Jau ziņots, ka izpildot Satversmes tiesas 2022. gada 15. decembra spriedumu lietā Nr. 2021-41-01, Tieslietu padome 2023. gada 16. jūnijā atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus likumā „Par tiesu varu” un Prokuratūras likumā. Grozījumi paredz turpmāk veikt minētajos gadījumos tiesneša vai prokurora amata kandidāta individuālu izvērtējumu.

Rajona (pilsētas) tiesas un apgabaltiesas priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieka un tiesu nama priekšsēdētāja amata kandidātu izvērtēšanas komisija ir sniegusi pozitīvu atzinumu par minēto tiesnešu piemērotību tiesu priekšsēdētāju vietnieku amatiem. Atbilstoši esošajai kārtībai Tieslietu padome pēc Rajona (pilsētas) tiesas un apgabaltiesas priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieka un tiesu nama priekšsēdētāja amata kandidātu izvērtēšanas komisijas atzinuma saņemšanas, lemj par kandidāta iecelšanu amatā.

Tiesnešu ētikas komisija ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, kas sniedz atzinumus par ētikas normu interpretāciju un pārkāpumiem, kā arī skaidro tiesnešu ētikas normas.

Tiesnešu konference ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, ko ne retāk kā reizi gadā sasauc Tieslietu padome. Konferencē piedalās rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesneši. Kā viesi uz konferenci aicināti Tieslietu padomes locekļi, Satversmes tiesas tiesneši, Latvijas tiesneši starptautiskajās tiesās un Goda tiesneši.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties