9. Februāris 2024 16:32
Jaunumi
Tieslietu padome ar Valsts prezidentu apspriež Tieslietu padomes darba aktualitātes

Piektdien, 9. februārī, Tieslietu padomes sēdē Tieslietu padomes locekļi ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču apsprieda vairākus Tieslietu padomes darba jautājumus.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs informēja Valsts prezidentu par Tieslietu padomes aktualitātēm un 2024. gada darba prioritātēm. Aigars Strupišs norādīja, ka Tieslietu padomes darbs ir vērsts uz tiesu sistēmas efektivitātes uzlabošanu, tiesnešu kapacitātes un tiesu darbinieku profesionālās kvalifikācijas celšanu, kā arī kvalitatīvas metodoloģijas attīstīšanu. „Tāpēc Tieslietu padome šogad plāno apstiprināt koncepciju tiesu sistēmas administratīvā atbalsta funkciju pārejai no izpildvaras uz tiesu varu, izvērtēt veikto tiesu sistēmas reformu rezultātus, kā arī pārskatīt tiesu sistēmas atbalsta personāla amata standartu un atalgojuma sistēmas attīstības iespējas,” uzsvēra Tieslietu padomes priekšsēdētājs.

Pārrunājot tiesu varas neatkarības stiprināšanas jautājumu, Tieslietu padomes loceklis, Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu nama priekšsēdētājs Guntars Ploriņš ziņoja par sākotnējo ieceri attiecībā uz Tieslietu padomes statusu un funkcijām, kad Latvija plānoja iestāties Eiropas Savienībā. Saistībā ar tiesu sistēmas neatkarību Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs pauda: „Noteikti būtu jāstiprina tiesu varas institucionāla neatkarība. Tiesu sistēmas darbību negatīvi ietekmējis tas, ka izpildvaras rokās ir rajona (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu administratīvo funkciju un budžeta pārraudzība. Šobrīd sadarbībā ar Tieslietu ministriju izstrādājam koncepciju, lai no izpildvaras pārņemtu tiesu varas pārziņā tiesu sistēmas administratīvās funkcijas.” Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs norādīja, ka ir izdarīts daudz lietu tiesu varas neatkarības stiprināšanā, bet vēl daudz darāms. Vienlaikus Valsts prezidents minēja, ka neatkarība nav absolūta un tiesiskā valstī katram ir jādara tas, kas ir ierakstīts Satversmē.

Sabiedrības uzticēšanās paaugstināšanai Valsts prezidents aicināja tiesu varu skaidrot savus lēmumus. Tāpat Valsts prezidents vērsa uzmanību uz Tieslietu padomes lomu valsts iekšējā drošībā, tiesām lemjot tiesiski un taisnīgi. Tieslietu padomes priekšsēdētajas Aigars Strupišs tam piekrita, norādot, ka tiesu vara ir noslēdzošais posms tiesībaizsardzības sistēmā, tieši tāpēc šim posmam jābūt visspēcīgākam, jo tieši tas saka galavārdu tiesiskuma nodrošināšanā valstī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties