14. Februāris 2024 13:13
Jaunumi
Sagatavots tiesu prakses apkopojums muitas tiesību jomā

Augstākā tiesa ir sagatavojusi un publicējusi tiesu prakses apkopojumu muitas lietās un ar muitas tiesību jomu saistītās lietās.

Apkopojumā sistematizētas Senāta Administratīvo lietu departamenta atziņas no nolēmumiem, kas pieņemti no 2016. gada septembra līdz 2023. gadam. Šāds laika periods izvēlēts, lai turpinātu 2017. gadā publicēto tiesu prakses pārskatu „Tiesu prakses apkopojums muitas lietās un ar muitas lietām saistītos jautājumos 2010–2016”).

Senāta atziņas ir izkārtotas pie tiesību aktiem, papildus sadalot tiesību normas pēc dažādiem tiesību jautājumiem. Proti, ir norādīta tiesību norma, kam seko saistībā ar tās interpretāciju un piemērošanu paustās Senāta atziņas. Vienlaikus pie atziņām no lietām, kurās Senāts ir uzdevis prejudiciālos jautājumus Eiropas Savienības Tiesai, atsaucē ir pievienotas attiecīgas informatīvas norādes par to.

Apkopojumam ir divas daļas. Pirmajā daļā sistematizētas atziņas par būtiskiem Eiropas Savienības tiesību aktiem, piemēram, Muitas kodeksu (Regula Nr.952/2013 un Regula Nr.2913/92), citiem Eiropas Savienības tiesību aktiem saistībā ar muitas jomu, kā arī Latvijas normatīvajam regulējumam. Tālā seko nodaļas par tādiem jautājumiem kā preču klasifikācija konkrētiem kombinētās nomenklatūras kodiem un antidempinga maksājumiem.

Otrajā daļā sistematizētas Senāta atziņas par citiem jautājumiem, kas arī ir saistīti ar muitas jomu, proti, ir nodaļa par akcīzes nodokli un pievienotās vērtības nodokli, kā arī procesuālajiem jautājumiem.

Izmantoto nolēmumu saraksts ir papildināts ar hipersaitēm uz tiem tiesu nolēmumiem, kuri ir publicēti internetā.

Senāta secinājumi par muitas jautājumiem lielā mērā ir balstīti Eiropas Savienības Tiesas judikatūrā, tāpēc šajā apkopojumā iekļautas arī norādes uz attiecīgajām Eiropas Savienības Tiesas atziņām. Papildus izveidots atsevišķs pielikums ar lietām, kurās Latvijas tiesas vērsušās Eiropas Savienības tiesā prejudiciālo nolēmumu procedūrā par ar muitas lietām saistītiem jautājumiem.

Apkopojumu sagatavoja Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļa sadarbībā ar Senāta Administratīvo lietu departamentu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties