19. Februāris 2024 15:58
Jaunumi
Finanšu ministram nosūtīts prokurora iesniegums saistībā ar tā dēvētajām “muitnieku lietām”

2024. gada 19. februārī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras (NNVIDIP) virsprokurors finanšu ministram nosūtījis prokurora iesniegumu saistībā ar tā dēvētajām “muitnieku lietām”.

Prokuratūras ieskatā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes un teritoriālo struktūrvienību vadība ilgstošā laika periodā, iespējams, nav veikusi proaktīvu korupcijas risku identificēšanu, tādā veidā laikus nenovēršot un pieļaujot pakļautībā esošo amatpersonu prettiesisku rīcību. Tādējādi prokuratūra saskata VID Muitas pārvaldes vadības nespēju identificēt ilgstošu, sistemātisku un grupās organizētu smagu un sevišķi smagu noziegumu izdarīšanas risku no pakļautībā esošu amatpersonas puses un savlaicīgi, efektīvi uz to reaģēt.

Kopš NNVIDIP izveides 2021. gada 1. janvārī līdz šim brīdim kriminālvajāšanas uzsākšanai ir saņemti astoņi kriminālprocesi, kuros pieņemti lēmumi par 49 VID Muitas pārvaldes amatpersonu saukšanu pie kriminālatbildības.

Minēto kriminālprocesu ietvaros tika atklāta un apturēta ilgstoša (vairāku gadu garumā), sistemātiska, cita starpā organizētā grupā, izdarīta kukuļņemšana konkrētu muitas kontrolpunktu ietvaros, kuros amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, mantkārīgā nolūkā, neievēroja normatīvajos aktos noteikto muitas procedūru piemērošanas kārtību, tādējādi apdraudot ne tikai Latvijas Republikas intereses tautsaimniecības muitas lietu sfērā, bet visu Eiropas Savienības iekšējo tirgu kopumā.

2022. gada 24. oktobrī VID Iekšējās drošības pārvadē tika uzsākts kriminālprocess saistībā ar kukuļošanu, kur NNVIDIP prokurore pie kriminālatbildības sauca divus VID Muitas pārvaldes “Lidostas MKP” kontroles punktu amatpersonas un 21 VID Muitas pārvaldes “Rīgas brīvostas MKP” kontroles punktu amatpersonas.

Ar 19 apsūdzētajiem tika noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu un spriedums 2024. gada 15. janvārī ir stājies likumīgā spēkā. Savukārt 2024. gada 12. februārī kriminālprocess attiecībā pret četrām amatpersonām nosūtīts Ekonomisko lietu tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties