5. Marts 2024 10:07
Jaunumi
Notāru dienas 6. martā par darījumu drošību digitālajā laikmetā

Attīstoties dažādām tehnoloģijām, augusi arī krāpnieku aktivitāte un to centieni gūt labumu no Latvijas iedzīvotāju zemās izpratnes par juridiska rakstura jautājumiem. Aicinot iedzīvotājus būt uzmanīgiem un kritiski izvērtēt savas zināšanas juridiskajos jautājumos, kā arī pirms nozīmīgu juridisku lēmumu pieņemšanas konsultēties ar jomas speciālistiem, Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) rīkotajās ikgadējās Notāru dienās 6. martā tiks aktualizēta darījumu drošība digitālajā laikmetā un juridiskās pratības pamatlietas, kas jāzina ikvienam iedzīvotājam.

"Latvijas iedzīvotāju juridiskā pratība un arī izpratne par darījumu juridiskajiem riskiem ir kritiski zema. To apliecina, piemēram, fakts, ka daudzi cilvēki paraksta tik būtiskus dokumentus kā dažāda veida līgumi, tajos neiedziļinoties un pat neizlasot. Ir svarīgi, lai cilvēki saprastu, ka šāda rīcība nav pieļaujama, un dzīves situācijās, kad jāpieņem ar juridiskām lietām saistīti lēmumi, kuru pieņemšanai ar pašu zināšanām nepietiek, ir jādodas pie speciālista. Tikai juridisko lietu uzticēšana profesionālim var palīdzēt izvairīties no dažādiem krāpšanas riskiem, kā arī citām nepatīkamām blaknēm. Šobrīd – digitālajā laikmetā – tas pat vēl ir svarīgāk nekā jebkad iepriekš, jo līdz ar dažādu tehnoloģiju attīstību attīstās arī krāpnieku radošums un veidi, kā, izmantojot tehnoloģijas, apkrāpt iedzīvotājus," uzsver LZNP priekšsēdētājs Aigars Kaupe.

Kā norāda Aigars Kaupe, iedzīvotāju juridiski bīstamos paradumus labi ilustrē, piemēram, situācijas, kad  iedzīvotāji vēršas pie notāra pēc nostiprinājuma lūguma. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju dodas pie notāra noformēt nostiprinājuma lūgumu jau pēc tam, kad darījuma veicēji vienojušies par visām darījuma detaļām, sastādījuši un parakstījuši līgumu (nereti tikai vienai pusei par labu). Lai darījums būtu drošs, pusēm vispirms vajadzētu doties pie notāra, kurš pārbaudītu visu ar darījumu saistīto informāciju, sastādītu līgumu, maksimāli izslēdzot juridiskos riskus abām pusēm, un tikai tad tiktu noformēts nostiprinājuma lūgums.

Ikgadējās Notāru dienas šogad norisināsies 6. martā no plkst. 10.00 līdz 17.00. Notāru dienu laikā iedzīvotājiem kā ierasts būs pieejamas notāru bezmaksas konsultācijas – šogad gan klātienē notāru birojos visā Latvijā, gan telefoniski, zvanot pa tālruni 29227731. Lai noskaidrotu dzīvesvietai tuvāko zvērinātu notāru biroju, iedzīvotāji aicināti apmeklēt https://www.latvijasnotars.lv/notaries_map 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties